Samen soep eten op 5 mei

Samen soep eten op 5 mei

De Lindenberg en de Rozet delen op 3 mei 1.000 blikken Vrijheidsmaaltijdsoep uit in verschillende wijken van Arnhem en Nijmegen. Bewoners worden uitgenodigd om de soep op 5 mei in hun voortuin of op de galerij of balkon te eten. Onder het motto 'samen eten verbindt' heerst er zo ondanks de coronamaatregelen toch een gevoel van samenhorigheid.

“Door op Bevrijdingsdag 5 mei samen een maaltijd te delen, staan we op deze bijzondere dag stil bij onze vrijheid”, aldus Jenny Doest, directeur-bestuurder van Rozet in Arnhem. “Met elkaar eten, weten dat je met elkaar verbonden bent in vrijheid. Dat is juist nu ongelooflijk belangrijk. Ik vind het bijzonder om dit samen met de Lindenberg in Nijmegen te vieren. Met elkaar eten verbindt, net als samen zingen, samen dansen, samen leren en samen lezen.”

Voedselbank

Rozet en de Lindenberg verspreiden 1.000 blikken soep in Arnhem en Nijmegen. In Arnhem worden de blikken uitgedeeld in Oud-Monnikenhuizen. In Nijmegen gaan ze naar de Edelsteenbuurt en de Rentmeesterhof. De bewoners worden uitgenodigd om de soep in hun voortuin, balkon of op de galerij te eten, zodat er ondanks de coronamaatregelen een gevoel van samenzijn zal zijn. De Lindenberg doneert daarnaast 100 blikken aan de Voedselbank.

De Vrijheidsmaaltijdsoep is een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei. De soep werd vorig jaar voor het eerst uitgedeeld in Amsterdam en Rotterdam. Dit jaar doen naast Arnhem en Nijmegen nog elf andere steden mee.

Recept gedeeld

De Vrijheidsmaaltijdsoep is gemaakt door kok en kookboekenschrijver Yvette van Boven. Het recept van de soep wordt gedeeld zodat iedereen ook zelf de soep kan koken om stil te staan bij de vrijheid. Yvette van Boven: “Het is een gemakkelijk, heerlijk recept dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Maar het is vooral een ideale voedingsbodem voor een goed gesprek over vrijheid en onvrijheid.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}