"Sekswerkers worden de illegaliteit ingeduwd"

"Sekswerkers worden de illegaliteit ingeduwd"

NIJMEGEN – Nijmegen is één van de vier Nederlandse gemeenten waar legaal getippeld mag worden. De gemeente maakte plannen om de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat te sluiten, maar door een nieuw rapport zijn er opnieuw twijfels ontstaan. Voormalig sekswerker Mischa deelde haar gedachten hierover in het radioprogramma Studio de Streek.

Welzijn en veiligheid

Mischa was vroeger zelf actief als sekswerker in Nijmegen. Woensdag sprak ze in bij de gemeenteraad. "Ik heb gevraagd of de tippelbaan open mag blijven voor het welzijn en de veiligheid van sekswerkers,” vertelde ze. "Sekswerkers worden de illegaliteit ingeduwd. Het is een legaal beroep, maar het mag eigenlijk nergens meer worden uitgevoerd.”

Tekst gaat verder onder de video.

Volgens Mischa is de tippelzone júíst een veilige werkplek met toezicht van de politie. "Er gaat ook veel goed op de tippelbaan. Sekswerkers die geen tippelpasje hebben, werken soms buiten de legale zone. Dat is pas echt gevaarlijk, omdat de veiligheidsrisico’s veel groter zijn. De Nijmeegse politie heeft ook nauwelijks tot geen overlast van de tippelzone."

Moeilijke levensfase

Tegenstanders van de tippelzone zeggen dat de prostitutieplaats een ongewenst leven in stand houdt voor sekswerkers. Mischa begrijpt die gedachtegang, maar benadrukt dat het sluiten van de zone geen oplossing biedt.

"Ik begrijp het argument, maar wat zijn de opties? Ik zou ook willen dat de sekswerkers een ander leven kiezen, maar het sluiten van de tippelbaan zal tot nog meer problemen leiden. Prostitutie is niet het probleem, maar juist vaak een oplossing voor andere problemen zoals schulden, verslaving of uitsluiting op de arbeidsmarkt. Een veilige tippelzone kan helpen om een aantal sekswerkers zonder desastreuze gevolgen door een moeilijke levensfase heen te helpen.”

Beleid

Tot slot zegt Mischa dat sekswerkers mee moeten kunnen denken over het beleid. "Ik vind het enorm belangrijk dat sekswerkers gehoord worden. Zij zijn immers de eersten die belang hebben bij een sector zonder dwang en uitbuiting. Tijdens de raadsvergadering werd gezegd dat het kwetsbare mensen zijn, maar dat wil niet zeggen dat deze mensen niet kunnen meedenken en geen intelligentie hebben.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}