Sluiting St. Victorkerk in Batenburg doet pijn

Sluiting St. Victorkerk in Batenburg doet pijn

BATENBURG – Zondag 14 juli 2019 is voor het laatst een eucharistieviering gehouden in de St. Victorkerk in Batenburg. Door teruglopend kerkbezoek, vermindering van inkomsten en daardoor het onderhoud niet meer kunnen bekostigen, heeft de bisschop in Den Bosch besloten de kerk te sluiten.

De vieringen worden vanaf 1 augustus gehouden in de Oude of Sint Victorkerk eveneens in Batenburg. In de nu gesloten kerk worden appartementen gebouwd.

Laatste eucharistieviering

Ruim voor 10.00 uur zondagmorgen is de kerk volgestroomd met kerkgangers die een plaatsje opzoeken in de kerkbanken. Velen zwaaien en groeten de al aanwezige mensen. Het geroezemoes is duidelijk te horen. De zitplaatsen zijn nagenoeg allemaal bezet.

Afscheid nemen doet pijn

Pastor Martin Claes geeft in de inleiding aan dat het een afscheid is met gemengde gevoelens. 'De één heeft mooie herinneringen en de ander denkt aan het geleden verdriet, maar het afscheid nemen doet pijn'.

Diaken Hennie Witsiers zegt in zijn preek: 'Batenburg schrijft ook wereldgeschiedenis. Het maakt nu immers deel uit van het huidige symptoom en teken des tijds waar in geheel Europa sprake is van een teruggang van het kerkbezoek en sluiting van kerken'.

Sluiting

Na de gebruikelijke eucharistieviering wordt de vlam in de kaarsen gedoofd. De altaarsteen wordt gelicht. Alle attributen, inclusief het tafelkleed, worden van het altaar verwijderd. De kerk is nu onttrokken aan de eucharistievieringen.

Toekomst

Sinds 1874 is deze katholieke kerk gebruikt voor de kerkgangers in Batenburg. Deze neogotische basiliek is gebouwd door Cornelis van Dijk. Van de bekende glazenier en kunstenaar Willem Mengelberg zijn glas in lood ramen aanwezig. In de kerk zullen appartementen worden gebouwd. Deze woningen hebben minimaal een oppervlakte van 130 m2 en worden verspreid over drie verdiepingen. Het interieur van de kerk blijft geheel aanwezig.

Lees ook: KERK BATENBURG MAG OMGEBOUWD TOT VIJFTAL APPARTEMENTEN

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}