Sociëteit roeivereniging Phocas mag niet in watersportcentrum Bastion

Sociëteit roeivereniging Phocas mag niet in watersportcentrum Bastion

NIJMEGEN – Studentenroeivereniging Phocas moet op zoek naar een nieuwe locatie voor haar sociëteit. Het Nijmeegse college staat niet toe dat die in het geplande watersportcentrum op de locatie Bastion Veur-Lent gevestigd wordt.

Momenteel is de sociëteit gevestigd in het voormalige Diogenes-gebouw aan de Van Schaek Mathonsingel.

Sociëteit

De sociëteit is voor Phocas essentieel voor haar exploitatie. In het nieuwe sportcentrum mag echter alleen een sportkantine die tot maximaal twee uur na de sportactiviteiten geëxploiteerd worden. ‘Bij een sociëteit horen feesten die tot laat in de nacht duren’, zegt wethouder Bert Velthuis (SP). ‘Dat past niet op deze locatie.’ In de voorbereiding van het concept-bestemmingsplan was de sociëteit met vrije sluitingstijden wel opgenomen, maar het college is hier op teruggekomen. Dit betekent voor Phocas dat ze haar nieuwe sportaccommodatie niet kan verenigen met haar sociëteit, en dat de vereniging op zoek moet naar een andere structurele oplossing. Het college heeft afspraken gemaakt met de Radboud Universiteit dat zij garant staan voor de ontstane problematiek bij Phocas.

RV de Waal

Het Bastion Veur Lent zou een watersportcentrum voor 6 verenigingen worden, maar RV de Waal besloot eruit te stappen omdat de aanwezige hellingbaan ongeschikt zou zijn voor ouderen. Zij hebben nog tot media 2020 een tijdelijke vergunning op de locatie Weijers aan de Oosterhoutsedijk. Graag wil RV de Waal een drijvend botenhuis op de Spiegewaal plaatsen, maar de gemeente Nijmegen heeft geweigerd hier een vergunning voor af te geven. ‘We willen voorkomen dat er verschillende gebouwen aan de Spiegelwaal komen’, zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks).

Deur op een kiertje

Toch staat de deur nog op een kiertje voor RV de Waal. Het college heeft aangegeven dit standpunt mogelijk te willen herzien als RV de Waal een eigen plan geïntegreerd heeft in het totaalplan voor het gebied, waarin de plannen voor de locatie Weijers en het drijvend botenhuis zijn meegenomen als één integraal concept. Daarbij dient ook de financiële haalbaarheid van dat plan geduid te worden, waarbij een bijdrage van de gemeente voor het botenhuis uitgesloten is. Dit totaalplan mag niet beperkend werken op de realisatie van het watersportcentrum Bastion.

Gat in huurinkomsten

Het terugtreden van RV de Waal uit de samenwerking van de 6 watersportverenigingen voor de Bastion levert voor de gemeente een gat in de huurinkomsten op. Om dit gat te dichten wordt het voorstel gedaan om in de begroting 350.00 euro te reserveren.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}