SP gaat actievoeren tegen biomassacentrale in Nijmegen-West

SP gaat actievoeren tegen biomassacentrale in Nijmegen-West

NIJMEGEN – De Socialistische Partij is gestart met de actie ‘Schone lucht voor Nijmegen, geen biomassacentrale in West’. Tijdens de raadsvergadering op 27 november zal de SP voorstellen om géén biomassacentrale in Nijmegen toe te staan.

De komende tijd gaat de SP in gesprek met bewoners in Nijmegen-West, milieudeskundigen en belangenorganisaties om de krachten te bundelen. Zo wil men een begin maken met het verzet tegen de komst van een biomassacentrale. De SP wil inzetten op schone energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie en aardwarmte. 

Verbranding biomassa nog schadelijker dan kolen

Het SP-raadslid Marij Feddema verbaast zich over het gemak waarmee energiebedrijf ENGIE deze centrale kan gaan openen. Volgens Feddema zijn de inwoners nauwelijks op de hoogte en worden ze nu overrompeld.

Ze wijst er op dat meerdere onderzoeken bevestigen dat het verbranden van biomassa zeer schadelijk is voor het klimaat en de gezondheid van mensen. Zelfs schadelijker dan kolen. Het ENGIE-terrein bij de voormalige elektriciteitscentrale, ligt vrij dicht bij woonwijken in Nijmegen-West en Weurt.

Biomassacentrales zwaar gesubsidieerd

De SP geeft aan dat er in deze regio meerdere biomassacentrales zijn of komen, waaronder in Arnhem, Ede, Lingewaard, Cuijk en Wageningen. “Of er voor al die centrales genoeg biomassa beschikbaar is in de regio is nog maar de vraag. Daarbij is aanvoer vanuit het buitenland extra vervuilend door transport over lange afstand", zo stelt Feddema.

“De opkomst van deze biomassacentrales is te verklaren door de forse overheidssubsidie van 11,4 miljard", zo meent Feddema. Zij benadrukt dat die enorme subsidie bepaald niet onomstreden is.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}