Spiegelwaal stroomt weer vol met water

NIJMEGEN – De Spiegelwaal bij Nijmegen wordt langzamerhand weer voorzien van water. Na maanden van een lage waterstand stijgt het waterpeil bij Lobith weer.

Het zijn niet de regenbuien in Nederland waardoor de Waal weer stijgt, maar juist het water dat bij de Oosterburen valt zorgt voor de stijging. De regenbuien daar trekken onder meer over het gebied dat de Rijn voorziet van water, waardoor het waterpeil bij Lobith weer richting normaal gaat.

Tekst gaat verder onder de video.

Problemen

Sinds de zomer daalde het water van de Waal. Als gevolg hiervan ontstonden er niet alleen laagterecords maar ook problemen voor de scheepvaart. Schepen mochten minder lading meenemen en moesten zogenaamd 'filevaren' omdat alleen het midden van de rivier diep genoeg was.Er werden ook veel objecten gevonden op de, drooggelegde, oevers van Waal gevonden. Zo ook een aantal explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Grondwater

Ondanks dat de lage waterstand voorbij lijkt te zijn zal het volgens meteorologe Margot Ribberink "nog maanden" duren voor het grondwaterpeil weer op een normaal niveau is. Hiervoor moet het langdurig en regelmatig regenen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}