Start pilot pakketbezorging met elektrische transportfiets in binnenstad

Start pilot pakketbezorging met elektrische transportfiets in binnenstad

NIJMEGEN – In Nijmegen is maandag een pilot gestart met een nieuw type elektrische fiets voor het emissievrij bezorgen van pakketten in de binnenstad. De pilot, die tot september loopt, moet inzicht geven in het functioneren van de speciaal voor dit doel ontwikkelde transportfiets, het logistieke concept van stadslogistiek per fiets en de ondersteunende, technische hulpmiddelen.

De pilot is een initiatief van Fulpra en PostNL en wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Nijmegen, die werkt aan een emissievrije binnenstad. De transportfietsen worden geleverd door het Nederlandse bedrijf Fulpra.

Speciale hub

De pakketbezorging per fiets vindt plaats vanaf een speciale hub aan de rand van de Nijmeegse binnenstad. Daar worden de transportfietsen gestald en opgeladen. De rolcontainers met pakketten worden per vrachtwagen vanaf het pakkettensorteercentrum van PostNL in Elst aangevoerd en in de hub overgeladen in de transportfietsen. Elke fiets zal naar verwachting drie rondes per dag maken en dagelijks zes rolcontainers met pakketten bezorgen.

De gemeente Nijmegen heeft het bovendien mogelijk gemaakt dat de fietsen ook kunnen leveren in straten waar normaal niet gefietst mag worden.

Andere binnensteden

De ontwikkeling en de bouw van de speciale transportfietsen zijn mede gefinancierd door de Provincie Gelderland. Na evaluatie van de pilot besluit PostNL of de bezorging per transportfiets in Nijmegen voortgezet wordt en of het nieuwe concept voor stadsdistributie ook toepasbaar is in andere binnensteden.

Green Deal Zero Emission Stadslogistiek

Nijmegen is één van de steden die de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek hebben ondertekend. De betrokken steden streven naar een emissievrije goederenlevering in de stadskernen in 2025. Daarmee loopt Nijmegen vooruit op de Europese wetgeving die ervan uitgaat dat er in 2050 alleen nog maar emissievrije voertuigen de stad in mogen. Doel is de uitstoot van CO2, NOx en fijnstof als gevolg van stadslogistiek tot nul te reduceren en het aantal verkeersopstoppingen te minimaliseren.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}