Start renovatie 53 woningen Nijmeegse Transvaalstraat na de zomer

Start renovatie 53 woningen Nijmeegse Transvaalstraat na de zomer

NIJMEGEN – Woningcorporatie Portaal begint na de zomer met de renovatie in de Transvaalstraat in Nijmegen-West. De bewoners van deze straat in de wijk Heseveld hebben volgens Portaal in groten getale het verbetervoorstel voor hun woningen goedgekeurd.

Zo stemde 89 procent van de huishoudens in met het renovatieplan. Anders dan gewoon, door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, konden geen huisbezoeken plaatsvinden om de plannen toe te lichten.

Na de zomervakantie starten De Variabele en Portaal met de renovatie van de 53 eengezinswoningen in de Transvaalstraat.

Energielabel F naar A

De huizen krijgen een eigentijdse uitstraling en upgrading van het energielabel. Dit gebeurt met dak- en spouwmuurisolatie, nieuwe dakramen, nieuwe donkergrijze dakpannen en herstel van het voeg- en metselwerk.

Na de renovatie worden de woningen vijf energiestappen zuiniger – van energielabel F naar A - en hebben de bewoners allemaal een energiezuinige, warme, comfortabele woning, zo zegt Portaal vrijdag.

‘Coronaproof’

De werkzaamheden gebeuren in overleg met bewoners en er wordt rekening gehouden met de regels van het RIVM vanwege het coronavirus. Door deze bijzondere situatie konden er daarom ook geen huisbezoeken plaatsvinden om het plan toe te lichten. Alle bewoners zijn telefonisch benaderd en konden hun vragen stellen. Daarna zijn alle bewoners benaderd om hun stemformulier (voor of tegen het plan) in te leveren.

Probleemaanpak

De bewoners van de Transvaalstraat ervaren veel problemen van tocht, vocht en kou in de woningen. Het uitblijven van een duidelijke aanpak voor dit probleem, leidde begin 2019 tot onrust bij de bewoners. Zij hebben Portaal een petitie aangeboden om hun klachten kracht bij te zetten en de urgentie van een snelle aanpak duidelijk te maken.

Besloten is om de planmatige werkzaamheden te versnellen, zoals het vervangen van voordeuren, aanbrengen van ventilatiesysteem en schilderwerk. Hiermee is in 2019 begonnen. Nu volgen de isolerende en energiebesparende maatregelen, aangevuld met reparaties aan de woningen en bergingen.

Huurverhoging en lagere lasten

Na deze renovatie met het isolatiepakket hebben de bewoners volgens woningcorporatie Portaal een meer comfortabele en energiezuinige woning. Om deze aanpak mogelijk te maken, betalen alle bewoners een huurverhoging van 17 euro per maand. Deze huurverhoging is voor alle woningen gelijk. Gemiddeld maken de woningen vijf stappen naar energielabel A. De verwachting is dat de stookkosten, bij gelijkblijvend verbruik, daardoor lager worden.

Foto: Google Maps

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}