Statushouders Berg en Dal ondertekenen participatieverklaring

BERG EN DAL – Statushouders uit Syrië, Iran, Afghanistan, Eritrea, Congo en Nigeria ondertekenen op maandag 24 september de participatieverklaring van de gemeente Berg en Dal.

Hiermee verklaren zij dat ze weten wat de Nederlandse waarden en spelregels zijn. En dat ze die respecteren.

In de afgelopen weken hebben de statushouders zich bezig gehouden met de Nederlandse rechten, plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Dat traject sluiten zij 24 september af door de participatieverklaring te ondertekenen in het gemeentehuis in Groesbeek.

Eigen woning

Elke gemeente is verplicht om statushouders een woning te bieden. De Rijksoverheid bepaalt voor iedere gemeente aan hoeveel statushouders zij een woning moeten bieden. Dit aantal hangt af van het aantal inwoners in de gemeente. Berg en Dal werkt samen met woningcoöperaties Oosterpoort en Waardwonen om statushouders een huis te bieden.

Meedoen

Gemeente Berg en Dal wil dat iedereen in onze samenleving kan meedoen. Daarom worden statushouders begeleid door organisaties als  VluchtelingenWerk, Forte Welzijn en Werkbedrijf Rijk van Nijmegen.

Alle statushouders volgen taallessen en daarnaast hebben veel statushouders via Forte Welzijn een taalmaatje waarmee ze extra Nederlands oefenen. Of ze bezoeken het wekelijkse taalcafé in de Bibliotheek.

Werkmogelijkheden

Zodra een statushouder voldoende Nederlands spreekt, helpt  het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen (WBRN) hem of haar bij het vinden van werk. Zij bekijken samen met de statushouder wat de mogelijkheden zijn, wat iemand al kan of nog moet leren en wat hij of zij graag voor werk zou willen doen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}