Stevenskerk krijgt subsidie van 5,5 miljoen euro

Stevenskerk krijgt subsidie van 5,5 miljoen euro

NIJMEGEN – De Stevenskerk krijgt een subsidie van 5,5 miljoen euro van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Stichting Stevenskerk mag het geld gebruiken voor de restauratie van de kerk. De leien op het dak zijn aan vervanging toe en ook het glas-in-lood moet gerepareerd worden. 

Heleen Wijgers, directeur van Stichting Stevenskerk was verrast met het bedrag. "We zijn ongelooflijk blij. Dit hadden we niet verwacht. We hadden de plannen ingediend bij het ministerie, maar voor een lager bedrag."

De tekst gaat verder onder de video

Verlichting en verwarming

Naast het dak en de glas-in-loodramen is ook de verlichting aan vervanging toe. "Ook de ketelinstallatie is na oorlogs en dus zeer oud en weinig duurzaam", vertelt Wijgers. "Die systemen haperen ook dus die moeten ook vervangen worden. Maar hoe we dat precies gaan doen, moeten we nog gaan zien."

Restauratie in 2014

In 2014 en 2015 is er ook al een restauratie geweest. Toen is met name de buitenkant van de kerk en de Stevenstoren aangepakt. "In samenwerking met de gemeente zijn toen alle ornamenten aan de toren vernieuwd en is het voegwerk gerepareerd." Aan de zuidkant van de kerk zijn tijdens die restauratie ook de  natuurstenenornamenten vervangen. 

1,6 miljoen euro

Wanneer de restauratie klaar moet zijn vindt Wijgers moeilijk om te zeggen. "Het bedrag wat we krijgen is 70 procent van het totaal bedrag. 30 procent ervan, 1,6 miljoen euro, moet Stichting Stevenskerk zelf zien te vinden." De stichting hoopt dit bedrag via subsidies, andere fondsen of door giften op te halen.

750 jaar Stevenskerk

In 2022 bestaat de Stevenskerk 750 jaar. Wijgers hoopt dat dan een gedeelte van de restauratie klaar is. "Helemaal klaar gaat voor die tijd niet lukken. Ik hoop dat in ieder geval de verlichting dan klaar is."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}