Stichting Valkhofbunker onthult unieke kaart uit WOII

NIJMEGEN - Stichting Valkhofbunker presenteert op zaterdag 9 september een unieke vondst in verband met de gevechtshandelingen in Nijmegen in september 1944. Het gaat om een zogenoemd oleaat, een doorzichtig inlegvel waarop de route op een kaart is overgetrokken.Op de oleaat, waarop ook het centrum van Nijmegen zichtbaar is, tekenden militairen steeds de actuele gevechtssituatie. Zo biedt het een handige visualisatie voor de militaire besluitvorming en analyse.

Bevrijding Nijmegen
Bovendien gebruikten legeronderdelen zoals de genie, artillerie en transport eigen oleaten, die over elkaar heen gelegd konden worden. Hierdoor konden deze legeronderdelen dezelfde stafkaart gebruiken en waren niet talloze kaarten nodig. Deze oleaat toont met blauwe pijlen de geallieerde acties die uiteindelijk tot de bevrijding van het centrum van Nijmegen zouden leiden.

Hoofdkwartier
De oleaat is gevonden door Felix de Klein, rond de plek waar tijdens de bevrijding van Nijmegen in september 1944 het hoofdkwartier van de 82nd Airborne-divisie van Generaal James Gavin was gevestigd. Daar waren ze, waarschijnlijk tijdens het opruimen van het hoofdkwartier in 1944, in een granaathuls geschoven en begraven.

Onthulling in Valkhofbunder
Dit deel van de Nijmeegse oorlogsgeschiedenis wordt weer toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Een getrouwe kopie van de oleaat komt in de bunker op het Valkhof te hangen. De echte oleaat en de kopie zullen op zaterdag 9 september om 13.30 uur in de bunker worden onthuld.

Tweewekelijkse opening
Op 10 september 2016 opende de Stichting Valkhofbunker de mitrailleurbunker die zich in de Valkhofheuvel in Nijmegen schuilhoudt voor het publiek. Sindsdien is de bunker, aangelegd door de Duitse bezetter, tweewekelijks open (met uitzondering van een korte winterstop). Er staan nu al zo'n 10.000 bezoekers op de teller.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}