"Superbloedwolfmaan moet je met een korreltje zout nemen"

"Superbloedwolfmaan moet je met een korreltje zout nemen"

NIJMEGEN – "Onzin" noemt astrofysicus Marc Fokker de zogenaamde Superbloedwolfmaan die maandagochtend te zien zal zijn. De naam impliceert dat er drie natuurverschijnselen te zien zijn: een Supermaan, Bloedmaan en een Wolfmaan. Volgens Fokker gaat het echter om maar één verschijnsel: een maansverduistering.

Bloedmaan

“Wanneer een maansverduistering plaatsvindt, zal de dampkring van de aarde ervoor zorgen dat het zonlicht dat op de maan weerkaatst rood van kleur is. Waarom men dit de naam ‘bloedmaan’ gegeven heeft, weet ik ook niet.” Fokker werkt bij het observatorium van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De naam ‘Superbloedwolfmaan’ zegt hem niets. Fokker vraagt zich af of het relevant is om voor dit soort verschijnselen een apart woord van stal te halen.

Tekst gaat verder onder de video.

Superwolfmaan

De maan krijgt de titel als supermaan wanneer het op het dichtste punt bij de aarde staat. Fokker vraagt zich af of iemand dat ooit gemerkt heeft. Het gaat namelijk om slechts een paar centimeters verschil in grootte. Voor het ‘wolf’ gedeelte in de naam moest hij zelfs Google raadplegen. “Het gaat echt alleen om een maansverduistering. De maan, zon en aarde staan maandagochtend in één rechte lijn met elkaar. De schaduw van de aarde staat daarbij op de maan.”

Maandag

Aankomende maandag vindt de maansverduistering plaats. Weersvoorspellingen tonen aan dat het fenomeen goed te zien zal zijn vanuit Nijmegen. Geïnteresseerden moeten wel vroeg opstaan, de verduistering is rond 3.30 uur in de ochtend.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}