Supermarkten Nijmegen mogen voorlopig op zon- en feestdagen langer open

Supermarkten Nijmegen mogen voorlopig op zon- en feestdagen langer open

NIJMEGEN – Het Nijmeegse college staat in het kader van de coronacrisis supermarkten toe op zon- en feestdagen al vanaf 6:00 open te zijn. Ook mogen ze ’s nachts bevoorraad worden. Op deze manier hoopt het college ervoor te zorgen dat de schappen gevuld blijven en het publiek meer verspreid naar de winkels komt.

De maatregelen hebben dezelfde eindtermijn als de maatregelen die vanuit het Rijk getroffen worden: 1 juni.

Supermarkten

‘Supermarkten willen koste wat kost hun winkels goed bevoorraden om zo verder hamsteren tegen te gaan’, laat het college weten. ‘Daarom staan wij toe dat supermarkten ook ’s nachts hun winkels bevoorraden. Verder verruimen we de openingstijden van supermarkten op zon- en feestdagen naar doordeweekse openingstijden: van 6:00 tot 22:00, in plaats vanaf 12:00. Dit zorgt voor minder drukte in de winkels en geeft ondernemers de ruimte om, indien gewenst, hun bedrijfsvoering flexibeler in te richten.’ 

Centrumwinkeliers

Centrumwinkeliers krijgen ook meer ruimte om hun winkels te bevoorraden. ‘Leveranciers kunnen zich melden bij de intercom waarop ze worden toegelaten in een gebied tot 14:00’, aldus het college. ‘De gemeente laat ze door. Toezicht geldt pas na 15:00. Hiermee stellen we de detailhandel in staat om later op de dag open te gaan.’ Officieel mag er maar tot 12:00 bevoorraad worden in het stadscentrum.

Heel pakket aan maatregelen

De maatregelen zijn onderdeel van een heel pakket aan maatregelen om ondernemers, clubs en inwoners financieel tegemoet te komen. ‘Ook met het aangepaste deurbeleid moeten we ervoor zorgen dat de schappen gevuld blijven’, zegt wethouder Monique Esselbrugge (D66). ‘We willen het winkelend publiek op deze manier ook meer spreiden over de dag.’ ‘Dit is wel tijdelijk, zeg ik mede namens de gemeenteraad,’ voegt Bruls toe, die verwijst naar de strijd die eerder door het CDA geleverd is in de gemeenteraad om van de ruimere openstelling geen vaste prik te maken.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}