Tabakszaken starten petitie voor steun buurtwinkel

Tabakszaken starten petitie voor steun buurtwinkel

REGIO – Ondernemers met een tabaks- en gemakswinkel zijn bezig met een landelijke petitie tegen de opeenstapeling en in hun ogen te snelle invoering van antitabaksmaatregelen.

De winkeliers hebben meer tijd nodig om hun buurtwinkel aan te passen, op weg naar een rookvrije samenleving in 2040, zo zeggen zij. Onder de slogan ‘Hou ons in de buurt’ pleiten zij voor een aanpassing en temporisering van de voorgenomen regelgeving. In hun winkels en via internet verzamelen ze handtekeningen die ze begin september aanbieden aan de Tweede Kamer.

Meer dan 1000 winkels

De petitie kan in meer dan 1000 tabaks- en gemakswinkels worden ondertekend. Klanten van deze buurtwinkels worden door middel van kaarten en posters en campagneteams geïnformeerd over de in hun ogen nadelige gevolgen van de nieuwe regelgeving.

Rik en Maya Osinga, eigenaren van een Primera in Beuningen, ondersteunen de campagne. ‘De voorgenomen regels hebben voor ons en onze collega-tabaksondernemers aanzienlijke financiële gevolgen. We moeten fors investeren en onze omzet zal dalen. Een aantal tabakswinkeliers zal zijn deuren moeten sluiten’.

Grotere sociale functie

De initiatiefnemers stellen dat in veel wijken en buurten de tabakswinkelier een steeds grotere sociale functie vertegenwoordigt door de toenemende verschraling van het winkel- en dienstenaanbod. Tabaks- en gemakswinkels hebben hierop ingespeeld en bieden producten en diensten die elders zijn verdwenen, zoals het opladen van OV-kaarten, PostNL pakketpunten, pasfotoservices, kantoorartikelen, telecomaccessoires en de mogelijkheid contant geld te pinnen.

Volgens Jos Zuijdwijk, voorzitter van brancheorganisatie NSO, wordt in het nieuwe pakket aan regelgeving nauwelijks rekening gehouden met kleine en middelgrote winkeliers. ’Wij staan niet afwijzend tegenover de voorgestelde tabaksmaatregelen, maar door de opeenstapeling heeft dit ernstige financiële gevolgen voor veel tabakswinkeliers. Een aantal wordt in hun voortbestaan bedreigd, want de regels komen te snel en zijn te ingewikkeld.’

De petitie van de NSO is te ondertekenen op houonsindebuurt.petities.nl en in diverse tabakswinkels.

Lees ook:

OPEENSTAPELING ANTI-ROOK MAATREGELEN TREFT ONDERNEMERS HARD

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}