Thuiskoks bieden hulp tijdens coronacrisis

Thuiskoks bieden hulp tijdens coronacrisis

NIJMEGEN – “Voor twee of drie mensen extra koken, is voor mij geen probleem. Zeker niet nu ik thuis zit”, vertelt de Nijmeegse Eline Wientjens . Ze helpt graag buurtgenoten die nu door het besmettingsgevaar niet op straat durven gaan. Ze is een van de 13.000 thuiskoks die via de landelijke corona-actie van het platform Thuisgekookt.nl hulp bieden.

“Toen enkele weken geleden de eerste maatregelen bekend werden, dachten we: mogen en willen onze thuiskoks nog wel doorgaan met het delen van maaltijden via het online platform in hun buurt?”, vertelt directeur Stéphanie van Gerven. “We kregen ontzettend veel berichten en aanmeldingen van mensen die in deze heftige tijd juist graag iets willen doen voor hun buurtgenoten. Daarbij kun je denken aan hen met een cruciaal beroep die nu extra hard werken. Maar natuurlijk ook aan mensen die kwetsbaar zijn en daarom het huis niet uit kunnen of willen of aan mensen in quarantaine.”

Gevarieerd

“Ik werk normaal vier dagen in de week in ’t Zusje, een Nijmeegs tapas restaurant. Het is wel gek om nu thuis te zitten”, vertelt thuiskok Eline Wientjens. “Ik vind deze actie van Thuisgekookt een goed initiatief. Voor twee of drie mensen extra koken, is voor mij geen probleem. Sommige mensen op het platform hebben een specialiteit, zoals de Afghaanse keuken.  Ik kook heel gevarieerd. Mensen krijgen bij mij niet snel hetzelfde. Ik probeer bijvoorbeeld nieuwe recepten die ik in supermarktbladen zie staan. Italiaans is mijn favoriet, maar ik leer ook steeds meer Japanse gerechten kennen.”

Foto: Thuisgekookt

Eline verwacht dat ze door de actie het de komende weken druk gaat krijgen met koken. Ze heeft sinds november toen ze zich aanmeldde, een abonnee waar wie ze twee maal in de week kookt. Het is iemand van haar eigen leeftijd die enkele straten verderop woont en in een rolstoel zit. “Koken kost haar veel energie. Ik breng de maaltijden naar haar toe. Dat kost mij weinig moeite en scheelt haar veel energie. Door de corono-maatregelen is het contact wel anders. Ik heb haar gevraagd wat ze nu het liefste heeft. Ze heeft wel behoefte aan contact.  Ik kom nog wel binnen, maar we houden afstand en houden ons aan de voorschriften van Thuisgekookt rondom hygiëne. Deze foto is voor de maatregelen genomen.”

Hulppagina

“Het Ministerie van Volksgezondheid benaderde Thuisgekookt met de vraag of wij kwetsbare mensen die aan huis gebonden zijn kunnen voorzien van maaltijden,” vertelt Van Gerven. “Dat doen wij met de 13.000 thuiskoks die bij ons aangesloten zijn natuurlijk met liefde. We hebben hiervoor een paar extra stappen gezet. We hebben een corona-webpagina gemaakt om mensen sneller te kunnen helpen. Het belteam is uitgebreid van 4 naar 14 mensen. Elke twintig minuten krijgen we een aanvraag die we tot nu toe allemaal hebben kunnen koppelen. Normaal regelen we alleen persoonlijke koppelingen in onze negen focusgemeenten; Amsterdam, Delft, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Nieuwegein, Nijmegen, Utrecht, Vlaardingen. Nu doen we dat overal in het land.”

Eenzaamheid

“Ik leerde Thuisgekookt in november 2018 kennen”, vertelt diëtist Joosje van Tartwijk, “Wat me aansprak? Dit platform is niet commercieel en hoeft geen winst te maken. Je mag er tegen kostprijs maaltijden aanbieden.” Ze heeft een breed aanbod van boerenkool tot Buoef Bourguignon. Er zijn mensen die een abonnement nemen bij een thuiskok en bijvoorbeeld twee maal in de week een maaltijd afnemen. “Maar je hebt ook mensen die op aanvraag iets kopen.  Ik ben in 2013 in Nijmegen gaan wonen. Sinds ik actief ben bij Thuisgekookt heb ik veel meer mensen in de wijk leren kennen. Ze brengt onder andere een echtpaar van 88 jaar tweemaal in de week een maaltijd. “Vanwege corona ga ik nu niet naar binnen. Normaal drink ik altijd een kopje koffie. Zoiets is waardevol. Veel ouderen hebben last van eenzaamheid. Ook dit echtpaar zal dit bezoek wel missen, evenals de familie die nu niet op visite komt. Ik heb door corona wel contact gekregen met hun familie. Ze vroegen mij te checken hoe het met hen gaat. Ik doe nu ook boodschappen voor het echtpaar.”

Tekst: Rosanne de Boer

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}