Tijdelijke 24-uurs winteropvang daklozen op parkeerplaats Jan Massinkhal

Tijdelijke 24-uurs winteropvang daklozen op parkeerplaats Jan Massinkhal

NIJMEGEN – Vanaf vandaag worden er tijdelijke 24-uurs opvangunits voor daklozen op de parkeerplaats aan de  achterzijde van de Jan Massinkhal in het kader van winteropvang. Deze blijven in principe staan tot 1 april. Binnen de huidige opvangvoorzieningen MFC en Hulsen kan niet worden voorzien in een winteropvang die voldoet aan de coronarichtlijnen. Daarom werden tot eind november al onder andere daklozen opgevangen in de Jan Massinkhal. De Radboud Universiteit heeft deze hal echter nu nodig voor het afnemen van tentamens.

Einde opvang in de hal

In de Jan Massinkhal werden tot gisteren een verruimde doelgroep van daklozen, asielzoekers en mensen zonder papieren opgevangen. Dit mede op verzoek van het Ministerie van VWS om alle dak- en thuislozen zo veel mogelijk binnen te houden in verband met corona. “Hier is een de laatste dagen door wel zo’n 50 mensen gebruik van gemaakt”, zegt wethouder Grete Visser (D66). “Het verzoek met betrekking tot de niet- rechthebbenden is inmiddels komen te vervallen vanwege het versoepelen van de maatregelen. De nieuwe verblijfsunits zijn daarom enkel voor daklozen bedoeld. Er zal dan ook de normale intake plaatsvinden.”

Tijdelijke verblijfsunits

Er worden in totaal 30 tijdelijke verblijfsunits geplaatst waarin daklozen kunnen slapen, op een deel van de parkeerplaats dat momenteel nauwelijks gebruikt wordt. De parkeerplaats behoort toe aan de gemeente. “Deze units zijn eerder in een andere stad gebruikt om studenten te huisvesten”, vertelt Visser. “Er komt ook een aparte toiletunit en een doucheunit bij en units voor begeleiding. Het is niet de bedoeling dat de daklozen die hier opgevangen worden nog gebruikmaken van de faciliteiten van de Jan Massinkhal. De locatie kent weinig omwonenden in de directe nabijheid, het bestemmingsplan laat het toe en de benodigde technische aansluitingen voor water en elektra zijn aanwezig of eenvoudig te realiseren. Bovendien betreft het in feite dezelfde locatie waar de doelgroep momenteel opgevangen wordt en is gebleken dat dit tot op heden geen overlast heeft opgeleverd voor de omgeving.” Bedrijven en omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}