Tijdens werkzaamheden oostelijke Waalkade geen plek voor kermis

Tijdens werkzaamheden oostelijke Waalkade geen plek voor kermis

NIJMEGEN – In het derde kwartaal van 2018 gaat de oostelijke Waalkade op de schop, en daardoor kan de najaarskermis van dit jaar eenmalig geen gebruik maken van de kade. Het gebied wordt onder de noemer “natuurlijke vrijplaats aan de Waalkade” flink vergroend en plaatselijk verlaagd om meer aan te sluiten bij de rivier. De bedoeling is om het gebied een impuls te geven op het gebied van toerisme, recreatie en verblijf. Halverwege 2019 moeten de aanpassingen klaar zijn. Het project kost 3,5 miljoen euro.

Aan het maken van de plannen voor de gebiedswijziging is een jarenlange discussie voorafgegaan. Daaruit zijn onder andere de volgende punten gekomen:

  • In het meest oostelijke deel grenzend aan de Lindenberghaven wordt de kade deels verlaagd. Dit zal een deel van het jaar onder water staan. Wanneer dat niet het geval is, kunnen hier kleinschalige optredens en activiteiten georganiseerd worden, waarbij de trappen als tribune kunnen dienen.
  • Terrassen aan de gevel van horecagelegenheden worden verbreed en verhoogd, ter compensatie van de vervallen terrassen aan de waterzijde.
  • De parkeergelegenheid voor touringcars verhuist van onder de Waalbrug naar het begin van de Ubbergseweg. 
  • Gemotoriseerd verkeer wordt geweerd op dit gedeelte van de Waalkade. De parkeerplaatsen op het plein bij het Holland Casino komen te vervallen. Voor het afzetten van (mindervalide) passagiers wordt een aantal plaatsen gereserveerd. De kade blijft bereikbaar per bus.
  • Er is ruimte in het plan voor een ‘kunstzinnig waterelement’, mogelijk een fontein, en een speelgelegenheid voor kinderen.

Het college ziet het gebied na de aanpassing als ‘een parkachtige omgeving met mogelijkheden voor pop-up kiosken en paviljoens, straatkunstenaars en muzikanten’.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}