Tóch demonstratie KOZP in Nijmegen

Tóch demonstratie KOZP in Nijmegen

NIJMEGEN – Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mag toch demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas in Nijmegen. Ook anti-islambeweging Pegida heeft een vergunning om te mogen demonstreren, maar deze organisatie heeft laten weten niet aanwezig te zijn.

KOZP mag van de burgemeester demonstreren aan de Voerweg, ter hoogte van het bloemenwapen. Pegida mocht van de burgemeester demonstreren op de kruising Molenstraat-Ziekerstraat, eveneens langs de route.

Wanordelijkheden

De burgemeester wilde de groepen gescheiden houden om de kans op wanordelijkheden zo klein mogelijk te houden. Een verzoek van Pegida om naast KOZP te mogen demonstreren is daarom niet gehonoreerd.

Recht op demonstreren

Burgemeester Bruls wil dat iedereen van het recht van demonstratie gebruik mag maken. "De keuze van Pegida om niet te komen is aan hen. Het is ieders grondwettelijk recht om te demonstreren. Ik heb dan vanzelfsprekend ook open gestaan voor aanvragen hiervoor. Daarnaast weeg ik zwaar mee dat het hier een kinderfeest betreft."

'Veilig kinderfeest'

Dat beide partijen naast elkaar zouden demonstreren, was voor Bruls geen optie: "Vandaar dat ik beide partijen wel heb toegestaan om te demonstreren, maar niet naast elkaar. Ik ga er vanuit dat iedere aanwezige zich houdt aan geldende regels en ik vertrouw erop dat er zaterdag een mooi en veilig kinderfeest plaatsvindt."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}