Toen schitterde NEC in Europa: deel een

Toen schitterde NEC in Europa: deel een

NIJMEGEN – Het was vorige maand twaalf jaar geleden dat het rood zwart groene shirt schitterde in Europa. Door het overtuigend winnen van de play offs voor Europees voetbal in het seizoen 2007/2008, kwalificeerde NEC zich voor de voorrondes van de UEFA Cup. In dit tweeluik kijken we terug naar die Europese campagne, met toenmalige spelers Mark Otten en Rutger Worm.

Voorronde

In een kantine vol met NEC trainingsjassen zat de Nijmeegse selectie met spanning te kijken naar de loting voor de voorrondes van de UEFA CUP. Daar werd de Roemeense club Dinamo Boekarest uit de koker geloot als tegenstander voor de Nijmegenaren. Otten en Worm hoopten eigenlijk op een mooier affiche, maar tegen de Roemenen lagen wel kansen. Dat bleek ook in de thuiswedstrijd. Via een voorzet van Youssef El-Akchaoui kopte Jhonny van Beukering de 1-0 binnen, en dat was uiteindelijk ook het eindresultaat over twee wedstrijden.

Foto: Rob Koppers

Underdog

Door de overwinning over twee wedstrijden op de Roemenen kwalificeerde NEC zich voor de groepsfase voor de UEFA CUP. “Toen kwam je tegen de grotere ploegen en zie je namen als Tottenham, Udinese, Dinamo Zagreb en Dinamo Moskou in je poule staan. Dan weet je wel dat het een moeilijk verhaal gaat worden. Dat bleek later ook wel, maar uiteindelijk liep het fantastisch af,” vertelt Worm nu. Voor veel mensen was die kleine club uit Nijmegen kansloos in zo’n poule met allemaal Europese grootmachten. In vier onderlinge wedstrijden moest NEC zich proberen te kwalificeren voor de derde ronde in het toernooi. 

Foto: Rob Koppers

Onnodig puntverlies

De Nijmeegse selectie reisde af naar Kroatië voor de eerste wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. Zowel Otten als Worm volgde deze wedstrijd vanaf de zijkant.  De wedstrijd begon slecht voor de rood zwart groene. Na drie minuten was het de Kroaat Mario Mandzukic die de 1-0 binnenschoot. Snel hierna namen de Nijmegenaren het heft terug in handen. In de 24e minuut kwam dan ook de gelijkmaker door een eigen doelpunt van Dinamo Zagreb-verdediger Carlos. NEC merkte dat hier resultaat was te halen. “We speelden goed deze wedstrijd en maakten echt kans op punten”

In de 78e minuut kwam dan ook de voorsprong, door een goal van Tim Janssen. Maar de laatste tien minuten waren zwaar voor de Nijmegenaren. Door een snelle 2-2 werd het gelijk en om het nog erger te maken viel zelfs de 3-2 voor de Kroaten nog. NEC stond met lege handen.

Nijmegen in rep en roer, Tottenham komt op bezoek 

Foto: Rob Koppers

De volgende wedstrijd tegen de Engelse topploeg Tottenham Hotspur zullen veel Nijmegenaren zich nog herinneren als de dag van gister. Het stadscentrum was op de dag van de wedstrijd groen-rood-zwart gekleurd met feestende mensen. Geboren Nijmegenaar Rutger Worm keek zijn ogen uit: “Iedereen die je sprak of zag had het over deze wedstrijd. Pas toen merkte je hoe erg deze wedstrijd leefde in Nijmegen.’’ De Spurs die toen beschikte over grote namen als Bale en Modric was een van de kansmakers op de eind trofee. Helaas kwamen beide NEC spelers door blessures niet in actie in deze wedstrijd. Maar volgens Otten beleef je de wedstrijd veel anders dan dat je op het veld staat. Je ziet hoe groot deze wedstrijd is voor al onze supporters en dat is iets wat je pas opvalt als je er zelf tussen loopt. 

Foto: Rob Koppers

In de wedstrijd zelf had NEC niet veel in te brengen. De Nijmegenaren probeerden van alles, hadden ook veel balbezit, maar stonden uiteindelijk machteloos tegen het sterke Engelse blok, waar oud-PSV-doelman Gomes slechts een paar keer in actie hoefde te komen. De Spurs wonnen uiteindelijk met 0-1. Het leek krap, maar er was niet veel af te dingen op die uitslag.

Alles of niets in Moskou

Met nul punten uit twee wedstrijden leek NEC kansloos voor overwintering in Europa, maar in Moskou maakte Europa pas echt kennis met NEC. Om te overwinteren moest de ploeg hier winnen van Spartak. Nu was er een basisplaats voor Worm. Worm vertelde: “dat door dat er twee maal gewonnen moest worden om door te gaan, de selectie richting Moskou reisde met een gevoel van dit wordt lastig, maar hierdoor lag er wel weinig druk op ons”.

NEC begon slecht en opnieuw was er een vroege achterstand. In het slecht gevulde Lusniki stadion hing een vreemde sfeer, doordat er vijf á zesduizend toeschouwers zaten , waar er plaats was voor 100.000. NEC liet een goed niveau zien, maar in de rust greep trainer Mario Been toch in: het was nu alles of niets. Collins John, Jhonny van Beukering en Rutger Worm kwamen binnen de lijnen en zo speelde NEC met vijf aanvallers.

Dit resulteerde in de 85e minuut dan ook in de gelijkmaker door invaller Van Beukering, en daar bleef het niet bij: Worm verwoordde het als “het moment van Lasse Schöne!!” De Deense middenvelder zag een afstandsschot van zijn linkerbeen het doel in vliegen. Hiermee deed hij de ploeg van zijn landgenoot Michael Laudrup pijn en bezorgde NEC de eerste Europese overwinning van het seizoen.

Donderdag 21 januari komt deel twee online.

Foto: Rob Koppers

Foto: Rob Koppers

Foto: Rob Koppers

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}