Twee verschillende malariavaccins in twee publicaties Radboudumc

Twee verschillende malariavaccins in twee publicaties Radboudumc

NIJMEGEN – In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC-Leiden gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte menselijke malariaparasiet. Tegelijkertijd rept een andere publicatie van een vaccin gebaseerd op een gemodificeerde malariaparasiet uit muizen.

De resultaten van de klinische trial over de verzwakte menselijke malariaparasiet zijn gepubliceerd in Science Translational Medicine. Zij laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

Tweede publicatie over ander malariavaccin

In een tweede publicatie van het Radboudumc gaat het over een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen. Dit vaccin zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Het Radboudumc publiceert de resultaten samen met internationale samenwerkingspartners eveneens in Science Translational Medicine.

Over malaria

Malaria is met zo’n 216 miljoen gevallen en 400.000 doden per jaar een van de grootste infectieziekten van deze tijd. De laatste jaren is er een toename in het aantal zieken, vooral in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Amerika.

Het is een veelvoorkomende infectieziekte, veroorzaakt door een parasiet met een ingewikkelde levenscyclus in de mens en in de mug. De eerste fase in mensen vindt plaats in de lever, de tweede in het bloed. Omdat de leverfase geen ziekteverschijnselen met zich meebrengt en die in het bloed wel, is het doel om de parasiet in de lever tegen te houden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}