Twintig opruimacties op World Cleanup Day in regio Nijmegen

Twintig opruimacties op World Cleanup Day in regio Nijmegen

REGIO – In de regio Nijmegen worden komende zaterdag 21 september zo’n 20 opruimacties gehouden in het kader van World Cleanup Day 2019. Tijdens de wereldwijde schoonmaakactie vinden in ons land ruim 1100 opruimacties plaats.

Dat is vier keer zoveel als vorig jaar toen Nederland voor het eerst meedeed aan World Cleanup Day.

De meeste acties in de regio worden georganiseerd in de gemeente Nijmegen (9) en de gemeente Wijchen (4). Dat blijkt uit gegevens van de Plastic Soup Foundation, die de organisatie in handen heeft van World Cleanup Day Nederland.

Via database veel inzicht in de vervuiling

De opruimploegen gaan er zaterdag op uit, gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken. Zij maken Nederland niet alleen schoner, maar gaan ook veel informatie verzamelen. Dat gebeurt met behulp van een speciale app, genaamd Litterati, die het gevonden afvalitem koppelt aan een unieke locatie.

Met die database verkrijgt de organisatie inzicht in de omvang van de vervuiling, de herkomst van het gevonden afval, het type materiaal en de meest voorkomende merken. Daarmee kan gericht worden gewerkt aan structurele oplossingen.

Aanmelden kan nog

Tussenstanden over de hoeveelheid verzameld zwerfafval zijn  gedurende World Cleanup Day te volgen via de social media van de Plastic Soup Foundation. Geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden voor opruimacties in hun buurt via www.worldcleanupday.nl .

De Waalkade van Zaltbommel is dit jaar het landelijk centrum van de actie. Daar lost om 10.00 uur burgemeester Pieter van Maaren samen met Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, het symbolische startschot voor de grote opruimactie. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}