'Uitlegvaart' met Rob Jaspers op de Waal steunt ook minima

'Uitlegvaart' met Rob Jaspers op de Waal steunt ook minima

NIJMEGEN – Journalist Rob Jaspers vaart weer de Waal op om belangstellenden op de Nijmeegse Pannenkoekenboot te vertellen wat er zich allemaal afspeelt op één van de drukst bevaren rivieren van Europa. Ook de grote veranderingen van het afgelopen decennium rond de rivier worden belicht. Het zijn de eerste zogenaamde uitlegvaarten sinds de corona-uitbraak.

De Waal is volgens Jaspers nooit hetzelfde. Hoog of laag water, de beelden zijn altijd verrassend en dat kun je beleven op enkele nieuwe Waaltochten op donderdag 16 juli. Vanaf de Waal heb je altijd een andere blik op het nieuwe Nijmegen: de bochten in de Waal zorgen voor die 'beeldverrassingen'.

Steun voor minima

Met zijn tochten in juli steunt Jaspers ook de Vincentiusvereniging en de organisatie Quiet. Van de deelnemers gaat telkens 2,50 euro naar deze organisaties met als bestemming gratis Waaltochten voor een grote groep mensen die eenzaam zijn of in armoede leven.

Coronaregels

Op donderdag 16 juli (17.00 en 19.00 uur) zijn de eerste Waaltochten voor dit doel. Het aantal deelnemers is beperkt door de coronaregels: maximaal 50 mensen binnen, 20 buiten. Normaal kunnen 150 mensen meevaren. De prijs bedraagt 12,50 euro (ook iets hoger dan vroeger). Reserveren kan via pannenkoekenboot.nl of telefonisch 024-3601262.

Nauwe relatie stad en rivier

Rob Jaspers geeft op de tocht uitleg over de betekenis van de Waal, de vernieuwingen van de kade, de ontwikkelingen rond Waalhaven en het Waalfront West en het rivierpark Lent.

Zo staat hij uiteraard stil bij de snel oprukkende nieuwbouw aan het Waalfront West. Jaspers vertelt over de nieuwe investeringsplannen van Engie bij het Maas-Waalkanaal na de afbraak van de kolencentrale, de kansen voor een 'groene delta' hier. De journalist belicht hoe de containerterminal aan de Waal verbindingen heeft met de hele wereld. Hij belicht de kansen van de watersport in de Spiegelwaal, maar staat ook stil bij de veranderingen in de Stadswaard, de Ooijpolder, de Betuwse en Weurtse polder. De natuur en recreatie krijgen hier steeds meer kansen. Uiteraard komt hierbij ook de historie van de Waal en polders aan de orde.

Dan passeren ook de verhalen van de Romeinen, het vestingverleden van de stad, de oorlogsperiode en de vele overstromingen die de polder en de stad troffen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}