Unieke vondst acht artikelen Titus Brandsma

Unieke vondst acht artikelen Titus Brandsma

NIJMEGEN – Twee medewerkers van het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen hebben de hand weten te leggen op acht nooit eerder gepubliceerde artikelen van Titus Brandsma. Zij spreken van een “heel bijzondere ontdekking”.

Brandsma was een karmelietenpater die zich tijdens de oorlog verzette tegen de nazi’s. Hij stierf in het concentratiekamp Dachau. In 2005 werd Brandsma door de bevolking van Nijmegen uitgeroepen tot 'Grootste Nijmegenaar aller tijden'. Ook is hij als ‘martelaar’ door de paus zalig verklaard.

Artikelen over Katholieke Sociale actie

Inigo Bocken en Ineke Cornet, de twee medewerkers van het instituut, werken momenteel aan de intellectuele biografie van Titus Brandsma. Zij richten zich op de eerste jaren waarin Titus Brandsma publiceert. Dat zijn de jaren direct na zijn priesterwijding en zijn studententijd in Rome. Deze jaren zijn onderbelicht, omdat velen zich concentreren op de latere jaren van Titus en zijn heldhaftig verzet tegen het nationaal-socialisme.

De unieke vondst betreft artikelen over de Katholieke Sociale actie. Dit is een thema dat volgens het Titus Brandsma Instituut vaak onterecht over het hoofd wordt gezien.

Brandsma betrokken bij situatie arbeiders

In het kader van de katholieke emancipatie werd het gedachtegoed van de Katholieke Sociale actie verspreid. Die zette zich in voor veranderingen van de maatschappij op katholieke grondslag. Deze actie stond in nauw contact met vakbonden en arbeidersorganisaties.

De acht ontdekte artikelen stammen uit de jaren 1907 en 1908 en zijn geschreven tijdens de studententijd van Titus Brandsma in Rome. “Een unieke vondst, die nog meer laat zien dat de situatie van de arbeidersklasse Titus na aan het hart lag,” zo zegt Inigo Bocken.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}