Universiteit viert 95-jarig bestaan in Stevenskerk

Universiteit viert 95-jarig bestaan in Stevenskerk

NIJMEGEN – De Radboud Universiteit vierde op donderdag haar 95e verjaardag in de Sint Stevenskerk. Naast een processie van hoogleraren in toga door het centrum, werden er ook een aantal onderscheidingen uitgedeeld.

Tekst gaat verder onder de video.

Cortège 

Vreemde en aangenaam verraste blikken werden geworpen op de hoogleraren die van het stadhuis naar de Stevenskerk liepen. Een rode loper sierde het begin en het einde van de route. De groep docenten werd geleid door de pedel, die op zijn beurt werd voorgegaan door een groep studenten. Deze, niet in universitaire klederdracht geklede, studenten vertegenwoordigden de verschillende Nijmeegse studentenverenigingen. Tijdens het lopen werd het nieuwe universiteitslied ‘Dare to doubt’ gespeeld door beiaardier Henk Veldman, wat overigens de eerste keer was dat het nieuwe lied buiten de universiteitsmuren werd gespeeld.

Ere-doctoraten

In de ongeveer anderhalf uur durende ceremonie werden verschillende prijzen en eredoctoraten uitgedeeld. Zo ontving schrijver Jeroen Brouwers, die niet aanwezig was, een ere-doctoraat. Zijn vrouw nam voor hem de bul in ontvangst. Deze titel werd ook aan de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett, Cambridge-hoogleraar Mary Beard en Princeton-hoogleraar Stephen Pacala toegekend. Ook werd de Radboud Medal en Student Award uitgereikt. Deze prijzen zijn een erkenning voor het werk dat sommige docenten en studenten doen voor de universiteit, wat niet in hun standaard takenpakket of curriculum valt.

Ter afsluiting van het geheel werd opnieuw het universiteitslied gespeeld, ondersteund door een koor van studentenvereniging Carolus Magnus. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}