Vanaf vrijdag verkeershinder door renovatie Waalbrug

Vanaf vrijdag verkeershinder door renovatie Waalbrug

NIJMEGEN – Vanaf vrijdag 22 maart starten de werkzaamheden voor de vervanging van het betonnen wegdek van de Waalbrug. Tijdens deze eerste fase wordt het aantal rijstroken op de brug beperkt tot één in beide richtingen gedurende maximaal 18 maanden. Automobilisten worden gestimuleerd de Waalbrug in de spits te mijden. Ook worden andere vormen van vervoer aangemoedigd.

Renovatie

Bij de renovatie van de 80 jaar oude Waalbrug wordt de brug in haar oude glorie hersteld en is het verdere doel van de werkzaamheden om in de toekomst vlot en veilig verkeer over de brug mogelijk te houden. De gemeente Nijmegen is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het wegverkeer over de brug, Rijkswaterstaat is eigenaar van de brug en verantwoordelijk voor de onderhoudswerkzaamheden. De werkzaamheden aan de monumentale brug bestaan uit de complete vervanging van het betonnen rijdek en het schilderen van de staalconstructie. Daarnaast wordt in opdracht van de gemeente Nijmegen de busbaan omgebouwd tot een fietspad in twee richtingen en worden de beeldbepalende elementen zoals de balkons, de leuningen en de hangverlichting, die in het verleden verloren zijn gegaan zo veel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Tijdelijke verkeerssituatie

Weggebruikers hebben tijdens de werkzaamheden aan het wegdek twee rijstroken beschikbaar in plaats van vier en gaan buiten de bogen rijden. Automobilisten stad inwaarts gaan over de busbaan rijden. Weggebruikers stad uitwaarts rijden dan over het oostelijke fiets- en voetpad. Fietsers stad inwaarts en voetgangers maken gebruik van het westelijke fiets- en voetpad. Fietsers stad uitwaarts krijgen overdag een aparte, veilige ruimte beschikbaar binnen de bogen. ‘s Avonds en ’s nachts maken ze gebruik van het westelijke fietspad.

Vrachtwagens, OV en hulpdiensten

Vrachtwagens, touringcars en landbouwvoertuigen kunnen tijdens de gehele renovatie geen gebruik maken van de Waalbrug. Dit verkeer wordt verwezen naar De Oversteek en de omliggende snelwegen. Tijdens de werkzaamheden, en ook in de definitieve situatie, rijden OV bussen en hulpdiensten mee met het reguliere verkeer. De verkeerslichten bij de Turennesingel zijn zodanig aangepast, dat zij hier met voorrang kunnen invoegen en vervolgens ongehinderd de brug over rijden. Met verkeersmanagement en gerichte omleidingsroutes wordt in de periode medio 2019- eind 2020 ingezet op minimale hinder voor de OV-reizigers. Ook wordt gekeken of extra bussen ingezet kunnen worden in de spits zodat autoforensen een alternatief hebben met voldoende zitplaatsen.

Credits sparen

Automobilisten die regelmatig over de Waalbrug of Oversteek rijden, ontvangen een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan het project SLIMspitsen Waalbrug. De doelstelling is om tenminste 600 dagelijkse spitsmijdingen te realiseren op de Waalkruisingen. Automobilisten die deelnemen sparen voor credits die inwisselbaar zijn voor cadeaus zoals OV-tegoed, P&R kaartjes, fietsaccessoires en Fonq-artikelen.

Vertraging

De werkzaamheden liepen vertraging op omdat medio 2018 het giftige chroom-6 is geconstateerd in de verf op de Waalbrug. Omdat er geen protocollen zijn voor het verwijderen hiervan, heeft het meer tijd gekost om extra maatregelen uit te werken zodat de werkzaamheden veilig voor de medewerkers, weggebruikers, omwonenden en het milieu kunnen worden uitgevoerd.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}