Veel activiteiten rond 75e herdenking bombardement Nijmegen

Veel activiteiten rond 75e herdenking bombardement Nijmegen

NIJMEGEN – De komende tijd zijn er veel activiteiten rond de 75ste herdenking van het bombardement op de Nijmeegse binnenstad, waarbij op 22 februari 1944 bijna 800 doden vielen. Vanwege de 75 jaar is de herdenking dit jaar veel uitgebreider dan in andere jaren.

De herdenking start op 15 februari, als op Plein 1944 posters komen te hangen die de 776 slachtoffers verbeelden. Wethouder Vergunst onthult de posters ’s ochtends om 10.30 uur.

In de binnenstad staat op 21 februari vanaf 20.00 uur een kwartier lang een lang lint van honderden mensen. Met veel licht staan ze stil bij leven, hoop en toekomst. Dat gebeurt door middel van zang, muziek, verhalen en gedichten.

Tekst gaat verder onder de video.

Dienst St. Stevenskerk

Op 22 februari is er vanaf 11.30 uur een herdenkingsprogramma met een dienst in de St. Stevenskerk en een bijeenkomst bij het monument De Schommel aan de Raadhuishof. Sprekers zijn behalve burgemeester Bruls, onder andere burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet en staatssecretaris Paul Blokhuis. Om 13.28 uur worden er twee minuten stilte gehouden.

Eveneens op 22 februari is er in de St. Stevenskerk het oratorium "De pijn die blijft", voor koor en zangsolisten met instrumentale begeleiding. Dit is een muzikale herbeleving van het bombardement en duurt van 15.00 tot 16.00 uur.

Het Regionaal Archief Nijmegen aan het Mariënburg organiseert op 23 februari een Open Dag van 11.00 tot 16.00 uur. Te zien zijn de mooiste Nijmeegse bronnen over de Tweede Wereldoorlog. Er is een DigiLab voor kinderen en er is een aantal Nijmeegse cultuurhistorische organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden.

Informatiecentrum WOII

Eveneens op 23 februari wordt in cultureel centrum De Lindenberg het informatiecentrum WO II geopend. Vanaf 14.00 uur is er een publieksprogramma met korte lezingen. Het Infocentrum WO2 Nijmegen geeft bezoekers de beste introductie op de verhalen, evenementen en musea die de regio te bieden heeft rond de thematiek van de Tweede Wereldoorlog.

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel vertoont de werkgroep Nijmeegse Oorlogsdoden op 23 februari alle videoportretten die betrekking hebben op het bombardement. Dit is te zien van 11.00 tot 16.00 uur. Op zondag 24 februari zal historicus Martijn Vermeulen om 13.30 uur vertellen over het bombardement als inleiding op het interview met een ooggetuige.

Interactief programma

In de Lux aan het Mariënburg wordt geprobeerd om na te gaan wat oorlog voor ons betekent. Dat gebeurt op 24 februari onder de titel: “Stad in puin. Nijmegen 1944 – Aleppo 2016”. ’s Middags van 12.00 tot 14.30 uur wordt teruggeblikt en vooruit gekeken in een interactief en persoonlijk programma. Men begint de middag aan de hand van archiefbeelden van bombardementen, waarna er een interactief en onderzoekend gesprek wordt aangeknoopt met het publiek.

In het kader van 75 jaar vrijheid worden tussen 22 februari en 20 september 75 bijzondere Sunset Marches georganiseerd. De Sunset March wordt dagelijks gelopen door een veteraan ter herdenking van de ‘Waalcrossing’ in 1944. Tijdens deze bijzondere wandelingen sluiten groepen mensen aan om de bevrijding te herdenken en stil te staan bij vrede en veiligheid. Aanmelden kan via bijzondere@sunsetmarch.nl

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}