Veel bekende namen in nieuw bibliotheekseizoen

Veel bekende namen in nieuw bibliotheekseizoen

REGIO NIJMEGEN – Oud-premier Dries van Agt is een van de sprekers die een lezing verzorgen in het nieuwe programmaseizoen van bibliotheek Gelderland-Zuid. Hij praat op 12 september in de bieb van Beek-Ubbergen over het Palestijns-Israëlisch conflict.

Gedurende het seizoen treden meer bekende namen voor het voetlicht, zoals onder anderen Hugo Borst, die in Mariënburg komt vertellen over zijn confrontatie met de ziekte alzheimer. Verder komen bijvoorbeeld Ronald Giphart (Mariënburg) en Tommy Wieringa (Dekker vd Vegt) vertellen  over hun boeken en schrijverservaringen.

Zelf 3D-print ontwerpen

De jeugd kan zich onder meer bezighouden met het zelf ontwerpen van een 3D-print in de Nijmeegse bieb in Zwanenveld.

In het kader van het thema “kleurrijke verhalen”  komen dragqueens en –kings in Mariënburg verhalen voorlezen over het accepteren van verschillen. Zo komen kinderboeken aan de orde, waarin transgenderthema’s worden behandeld. Een medewerker van de bibliotheek had dit gezien in een bibliotheek in New York, en zo is dit idee komen overwaaien naar Nijmegen.  

Veel aandacht voor filosoof Spinoza

Het enorm gevarieerde aanbod omvat het komende seizoen ook lezingen over componisten zoals Mahler en Haydn, en een drietal lezingen over de Nederlandse filosoof Spinoza.

Eenmaal per maand houdt de Nijmeegse stadsdichter Amal Karam spreekuur. Amateur-dichters kunnen hun werk opsturen, waarna zij deze gedichten bespreekt. Dat gebeurt elke tweede zaterdag van de maand achterin bieb Mariënburg, waar het Poëziecentrum Nederland is  gevestigd. Dit is een studie- en documentatiecentrum voor moderne Nederlandstalige poëzie.  

Nieuwkomers oefenen met Nederlandse taal

De 26 vestigingen van bibliotheek Gelderland-Zuid besteden daarnaast veel aandacht aan het bestrijden van laaggeletterdheid en cursussen om ouderen computervaardigheden bij te brengen. In de diverse taalcafés kunnen nieuwkomers oefenen in het spreken van de Nederlandse taal.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}