Veertiende regionale Indië-Herdenking in stadhuis Nijmegen

Veertiende regionale Indië-Herdenking in stadhuis Nijmegen

NIJMEGEN – In de raadszaal van het stadhuis van Nijmegen wordt op woensdag 14 augustus voor de veertiende keer een regionale Indië-Herdenking gehouden.

Indische mensen uit Nijmegen en omgeving staan dan stil bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Daarmee kwam, vier maanden na de overgave van Duitsland, een einde aan WOII.

Interneringskampen

Duizenden Nederlanders zaten destijds opgesloten in interneringskampen en werden geteisterd door honger, ziekte, geweld en uitputting. Andere Nederlanders werkten onder erbarmelijke omstandigheden als dwangarbeider in onder meer Japan en Birma.

De Indië-Herdenking wordt georganiseerd door Platform Indische Organisaties Nijmegen en Omgeving (PION). Vanaf 19.30 tot 21.00 uur wordt er stilgestaan bij de slachtoffers van de oorlog in het Verre Oosten.

Verzoeningsreis

Een van de sprekers is Rob Schouten uit Horssen (gemeente Druten), die vertelt over de krijgsgevangenschap van zijn Indische vader in het Japanse Nagasaki. Ook doet Schouten verslag van zijn recente verzoeningsreis naar Japan.

Tijdens de 14e Indië-Herdenking in Nijmegen wordt er stilgestaan bij een minder bekende groep, namelijk de nazaten van relaties van Indische vrouwen en Japanse soldaten. Namens de Vereniging Japans Indische Nakomelingen (JIN) spreekt mevrouw Thérèse Ter Heide over deze bijzondere groep en over haar eigen opgroeien in Nederland als kind van Japans-Indische ouders.

Foto: Stichtingpion_nl

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}