Verpleegkundige achtergrond hielp burgemeester Hoytink-Roubos tijdens corona

Verpleegkundige achtergrond hielp burgemeester Hoytink-Roubos tijdens corona

OVERBETUWE – We bellen wekelijks met een burgemeester uit onze regio. Vandaag met Patricia Hoyink-Roubos, burgemeester van Overbetuwe.

Dynamisch en bourgondisch

Nadat Hoytink-Roubos gemeenteraadslid en wethouder was geweest in de gemeente Berkelland, trad ze ruim een jaar geleden aan als burgemeester van Overbetuwe. Berkelland ligt in het noordoosten van de Achterhoek. Dan lijkt zo’n stap dus groot, maar als we de gegevens over de twee gemeenten naast elkaar leggen, vallen toch vooral de vele overeenkomsten op. Het zijn allebei gemeenten met kleine kernen, er wonen ongeveer evenveel mensen, het gemiddelde inkomen van de inkomens is ongeveer gelijk, net als de gemiddelde WOZ-waarde.

De overeenkomsten tussen de gemeenten spraken Hoytink-Roubos aan, toen de vacature vrij kwam: “Dit is één van de redenen dat ik destijds specifiek op Overbetuwe heb gesolliciteerd. Het landelijk gebied met veel verschillende kernen, een sterk verenigingsleven en veel betrokken inwoners. Dat heeft Berkelland, en Overbetuwe ook.”

Er zijn toch ook verschillen tussen de gemeenten. Hoytink-Roubos vindt Overbetuwe “een meer dynamische gemeente. Je merkt echt dat het tussen twee grote steden ligt.” Verder noemt de burgemeester de meer bourgondische cultuur in Overbetuwe, met als belangrijkste voorbeeld het carnavalsleven. “En er is veel meer horeca en gezelligheid op straat. Dat is in Berkelland toch wat gematigder.”

Verpleegkundige

Net als alle burgemeesters is Hoytink-Roubos in de afgelopen maanden vooral bezig geweest met de coronacrisis. In die zin zat ze dus in hetzelfde schuitje als haar collega’s, maar niet veel van die collega’s zullen voor hun politieke carrière als verpleegkundige hebben gewerkt. Hoytink-Roubos wel, en dat heeft haar tijdens de corona maanden op verschillende manieren geholpen, zegt ze: “We zaten in een crisissituatie, en als verpleegkundige leer je wel om dan rustig te blijven en te kunnen handelen. Verder weet ik vanuit mijn ervaring hoe snel besmettingen zich kunnen voortbewegen, en hoe belangrijk het dus ook is om je dan aan richtlijnen te houden. Daardoor was het voor mij dus al vrij snel duidelijk dat het een serieus probleem kon gaan worden, en dat we er dus heel nauwkeurig mee moesten omgaan.”

Uitzoekwerk

Toen de kabinetsmaatregelen steeds verder werden versoepeld, merkte ook zij dat het lastiger werd om die maatregelen uit te leggen aan de inwoners: “In het begin mocht er eigenlijk niks. Dat is wel helder. Wanneer je vervolgens verder versoepeld, en er komen allerlei uitzonderingen, wordt het meer diffuus. We hebben daar veel vragen over gehad van inwoners. Maar nu is het wel weer duidelijker: als je maar op 1,5 meter blijft, mag er een heleboel. Voor evenementen blijven er nog steeds dilemma’s, want daar zijn bijvoorbeeld weer voorwaarden over de aantallen. Dat blijft dus veel uitzoekwerk. Dat proberen we in de Veiligheidsregio eenduidig te doen, en we hebben een team bij de gemeente waar ook de wijkagent in zit en de boa, de jongerenwerker en de vergunningverlener. Die kijken samen met ondernemers naar wat er wel en niet kan. Binnen de gezondheidsmaatregelen, maar ook met gezond verstand.”

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}