Verslag: Eetbaar Nijmegen, publieksdag van de Stadslandbouw

Verslag: Eetbaar Nijmegen, publieksdag van de Stadslandbouw

Plukwandelen heeft veel met plantenkennis en plukken versus niet-plukken te maken en weinig met wandelen. Eigenlijk beweeg je je traag voort door een berm barstensvol eetbaar groen waar je normaliter niet bij stil staat. Antoinette Dunnewind is specialist in eetbare planten en brengt die kennis over met veldworkshops.Deze plukwandeling met lunch was één van de activiteiten van de publieksdag Stadslandbouw die voor het tweede jaar georganiseerd werd door Eetbaar Nijmegen. Naast deze wandeling waren er ook fietstochten, open tuinen en workshops en een middagprogramma in 'Brebl', een nieuwe cultuur-coöperatie in één van de gebouwen van het voormalig Honigcomplex aan de Waal te Nijmegen.Na een kleine halve kilometer plukwandelend te hebben afgelegd in ruim een uur was de oogst een tasvol eetbaar groen van zo'n 25 soorten. Dat plukgoed werd gescheiden in bloemetjes en blaadjes.De bloemetjes werden samen met wat peper en zout een heerlijke bloemenboter en de blaadjes een zalige pesto. Daarvan werden rijkelijk belegde biologische boterhammen gegeten als lunch.
Op naar het middagprogramma in de voormalige Honigfabriek waar de lunch kon worden afgesloten met taart van Amelie.

Het middagprogramma begon met pitches van daktuiniers, wijn & liquor makers, denkers en doeners die zich bezig houden met de waarde van voedsel, educatie en zelfvoorzienend leven. Initiatiefnemers betrekken buurtbewoners bij het kweken van biologische groenten, weten alles over hoe je bijen houdt en hoe je reïntegratie bevorderd met groene arbeid. De wachtlijsten voor moestuinen in en rond Nijmegen worden steeds langer. Dat is goed nieuws voor de inhaalslag van de trend in de Randstad waar moestuinieren 'hot' is maar slecht nieuws voor degene die een betaalbare tuin op in de buurt van de woonplek zoekt. De bewoners van het waterkwartier kunnen dat komen doen in de voorraadbakken van Honig ingrediënten die voor de gelegenheid met aarde waren gevuld. En je kan nog altijd het dak op. Daarin voorziet BraakliggendeDaken.nl

Marcha Buuron deed haar verhaal over stichting Brem. Bij Brem kunnen mensen met een grote afstand op de arbeidsmarkt reïntegreren. Ze leren er d.m.v. het kweken van groente en fruit in De Kas Lent functioneren in een groep en aan een arbeidsritme. Het idee van onmisbaar te zijn wordt hier heel letterlijk zichtbaar. Als je niet komt werken gaan je planten dood en is er geen voedsel.
Uit onderzoeken is gebleken dat 'groene' arbeid rustbevorderend werkt en dat mensen zich er gezonder door voelen. In enkele gevallen schijnt er zelfs minder medicatie te hoeven worden gebruikt om beter te kunnen functioneren.
Brem is dit voorjaar van start gegaan en denkt in een paar jaar zonder subsidies te kunnen draaien.

Volgend jaar staat er weer een publieksdag Stadslandbouw op de agenda. De informatie hierover is te vinden op de website EetbaarNijmegen.nl.

Foto's en verslag: Marieke Noort voor N1

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}