Gelderland wil in vijf jaar 45.000 woningen bouwen

Gelderland wil in vijf jaar 45.000 woningen bouwen

REGIO – De komende vijf jaar moeten er in Gelderland 45.000 woningen bij komen. Dat staat in het nieuwe ‘Actieplan Wonen’ van de provincie Gelderland. De uitvoering gaat €30 miljoen kosten. We spraken gedeputeerde Peter Kerris (PvdA) over het plan.

Kerris wijst op de woningnood: “In heel Nederland, maar zeker ook in Gelderland, en zeker ook in Nijmegen. In een gezonde situatie is er 2 procent meer vraag dan aanbod aan huizen. In Gelderland is dat nu 4 procent, en in Nijmegen zelfs 8.” Daarom wil de provincie de bouw van nieuw huizen versnellen.

Begin deze maand werd ook al de ‘Woondeal Arnhem-Nijmegen’ gepresenteerd. Dit soort ‘woondeals’ worden mede geïnitieerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het nu gepresenteerde actieplan gaat uit van de provincie, maar er is afgesproken dat sommige onderdelen van het actieplan ook worden ingezet om de afspraken in die woondeal na te komen.

Stikstof

Bij ieder bouwproject moet steeds de vraag worden gesteld of het niet voor teveel stikstofuitstoot gaat zorgen. Volgens Kerris is die ruimte er: “De snelheidsverlaging op de snelweg kan ten goede komen van woningbouw. Daardoor worden de meeste Gelderse bouwprojecten mogelijk, op enkele na. Bij die projecten gaan we specifiek kijken wat er mogelijk is. Je kunt bijvoorbeeld soms de stikstofuitstoot van een project terugbrengen. Voor deze specifieke projecten zetten we speciale versnellingsteams in.”

Crisis

De gevolgen van de corona-crisis voor de plannen zijn nog moeilijk in te schatten, volgens Kerris. “Maar de bouw kan in elk geval doorgaan, mits mensen zich ook daar houden aan de instructies om afstand van elkaar te houden. Bovendien is ook een onderdeel van het actieplan is ook dat we kijken naar innovatieve manieren van bouwen, zoals bijvoorbeeld concept- of prefab-bouw, waardoor we niet meer met veel mensen bij elkaar hoeven te zijn om een huis te bouwen.”

Kerris vindt het belangrijk dat de bouw niet stil komt te liggen door een crisis. Wat dat betreft moet er lessen zijn getrokken uit de financiële crisis van tien jaar geleden. Toen kwam de bouw grotendeels stil te liggen, met grote woningtekorten tot gevolg in de jaren daarna.

Provinciale Staten

Op dit moment zijn er trouwens vanwege het corona virus geen vergaderingen in Provinciale Staten. Dat betekent ook dat er geen besluiten kunnen worden genomen, want volgens de wet kunnen vergaderingen van volksvertegenwoordigingen niet op afstand plaatsvinden. Volgens Kerris wordt er op dit moment samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt aan een manier om dat tóch mogelijk te maken.

Beluister hier het gesprek met gedeputeerde Peter Kerris:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}