Vierdaagsewandeltocht en -feesten roepen op tot meer duurzame voedingskeuzes

Vierdaagsewandeltocht en -feesten roepen op tot meer duurzame voedingskeuzes

NIJMEGEN – De Vierdaagse en Vierdaagsefeesten hebben hun partners opgeroepen om te zorgen voor een gezonder voedselaanbod tijdens het evenement. Ook komt er meer promotie voor de beschikbaarheid van duurzamere voeding.

De behoefte hiervoor groeit zowel bij Vierdaagsewandelaars als bij bezoekers van de Vierdaagsefeesten, zo signaleren de twee evenementorganisatoren die hierin samen optrekken.

Steuntje in de rug

Het voedselaanbod tijdens de feesten is de afgelopen jaren veel diverser geworden, met steeds meer verantwoorde keuzes. Bestuursvoorzitter Walter Hamers: 'We werken dan ook stap voor stap toe naar een aanbod dat volledig biologisch, vegetarisch en/of lokaal is, om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Nu nog op vrijwillige basis, op termijn gaan we kaders stellen.'

De organisatie van de feesten is dan ook al geruime tijd bezig met het onderwerp duurzaamheid en eten. Zo liet ze in 2015 de ‘FOODprint’ van deelnemende ondernemers onderzoeken: een nulmeting op zaken als afval, restverwerking, transport, leveranciers en energie.

Het komende jaar wordt ingegaan op de steeds grotere groep bezoekers die graag een duurzamere keuze maakt, maar nog een steuntje in de rug nodig heeft. 'We gaan onderzoek doen hoe we de Vierdaagsefeestenbezoekers die hier positief tegenover staan, met goede promotie kunnen helpen de juiste keuze te maken, voor zichzelf en voor de toekomst', aldus Hamers.

Breder voedselaanbod tijdens Vierdaagsewandeltocht

De organisatie van de Vierdaagsewandeltocht stuurde vorig jaar al een brief naar alle doortochtgemeenten over dit onderwerp. Zij werden opgeroepen om de beschikbaarheid van gezonde voeding te promoten en om bij de uitgifte van food & drink vergunningen langs de parcoursen naar dit gezonde thema te verwijzen.

Zo wil de organisatie een steentje bijdragen aan het belangrijkste volksgezondheidsprobleem van dit moment: overgewicht. Ook het Vierdaagse-onderzoek van het Radboudumc gaat met dit thema aan de slag. 'Dit jaar organiseert de Vierdaagse een bijeenkomst voor alle doortochtgemeenten over duurzaamheid in al haar facetten, om hier gezamenlijk zo veel mogelijk winst op te behalen. Voeding is hier uiteraard een belangrijk onderdeel van', aldus voorzitter Henny Sackers.

Ook op start-finishterrein de Wedren komt een breder voedselaanbod. Sackers: 'Waar vorig jaar de keuze nog beperkt was tussen een ‘vette hap’ of een smoothie, komen er dit jaar meer gezonde opties in het brede spectrum daartussen.'

Samen optrekken

Door samen op te trekken in het realiseren en promoten van gezonde voeding, hopen de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten een dubbelslag te maken. Ook op andere duurzaamheidsdossiers worden steeds meer kennis en ervaringen gedeeld, voor een optimale impact.

De Vierdaagseweek valt dit jaar laat: van zaterdag 18 t/m vrijdag 24 juli 2020 barst Nijmegen weer uit zijn voegen.

Foto: Jan Willem de Venster

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}