Vlag uit ter herdenking van einde Japanse bezetting

Vlag uit ter herdenking van einde Japanse bezetting

NIJMEGEN – Op alle abri’s in en rond Nijmegen wordt iedereen opgeroepen om op 15 augustus de Nederlandse vlag uit te hangen. Op die dag is het 75 jaar geleden dat de Japanse bezetting van Nederlands-Indië eindigde.

Indië-herdenking

De actie is een initiatief van de Stichting Platform Indische Organisaties Nijmegen, in samenwerking met stichting Pelita, die zich inzet voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië die na afloop van de Tweede Wereldoorlog of vanwege de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland vertrokken. In en rond Nijmegen zijn dat er ongeveer vijfduizend.

Indische Nederlanders hangen de vlag altijd al uit op 15 augustus, en in andere jaren is er een dag eerder een Indië-herdenking, maar vanwege de coronamaatregelen kan die dit jaar niet doorgaan. Daarom worden dit jaar alle Nijmegenaren opgeroepen de vlag te hijsen.

Spelddragers

De gemeente Nijmegen ondersteunt de actie door het beschikbaar stellen van de abri’s. Ook dragers van de Melati-speld ondersteunen de oproep. Deze knopspeld, in de vorm van een Indische jasmijn, wordt tussen 5 mei en 15 augustus gedragen door 75 mensen, onder wie bekende Nijmegenaren als burgemeester Hubert Bruls, Nijmegenaar van het Jaar Qader Shafiq, cabaretier Pieter Derks, generaal buiten dienst Peter van Uhm, Tweede Kamerleden Rob Jetten en Hayke Veldman, artiesten Torre Florim en Ruben Hein, voormalig keeper Dennis Gentenaar, en oud-wethouder Ben van Hees.

Japanse bezetting

Op 15 augustus 1945 kondigde Japan de capitulatie aan in Azië. Daarmee kwam er een einde aan de bezetting van Nederlands-Indië die was begonnen op 8 december 1941, direct na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Gedurende de Japanse bezetting stierven in Nederlands-Indië miljoenen mensen als gevolg van hongersnood, moord, doodslag, marteling, en gedwongen tewerkstelling. Bekend zijn de ‘Jappenkampen’, interneringskamoen waarin mensen werden opgesloten. Nederlandse burgers werden door de Japanners beschouwd als ‘vijandelijke buitenlanders’. De behandeling in de kampen was vaak wreed, soms met de dood tot gevolg.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}