Vooral in Gelderland slapen mensen slechter in lockdown

Vooral in Gelderland slapen mensen slechter in lockdown

REGIO – Mensen slapen onrustiger in een lockdownsituatie, en dat geldt voor Gelderlanders het meest van allemaal. Dat blijkt uit onderzoek van veldwerkbureau Panel Inzicht, in opdracht van beddenfabrikant Swiss Sense. Ruim duizend Nederlanders zijn ondervraagd over hun nachtrust. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar het slaapritme tijdens de harde lockdown.

Slaapkwaliteit

Maarliefst 40 procent van de Gelderlanders heeft aangegeven nu onrustiger te slapen dan voor de lockdown. Samen met de Friezen slapen ze daarmee het onrustigst. In Drenthe heeft de nachtrust van mensen het minst te lijden onder de lockdown: slechts 15 procent geeft aan nu onrustiger te slapen. Het landelijk gemiddelde ligt op 31 procent.

De tijden dat inwoners van Gelderland in de nacht wakker liggen, geven ze aan graag te lezen om weer in slaap te vallen.

In slaap komen

Als het gaat om de algemene kwaliteit van de nachtrust scoort Gelderland dus slecht. Bij in slaap komen ligt het anders: vooral Groningers hebben daar nu meer moeite mee dan voorheen. Een derde van de inwoners van de provincie geeft dat aan. Landelijk geeft gemiddeld 22 procent aan moeilijker in slaap te komen dan vóór de pandemie.

De slechtere slaap zorgt er uiteraard ook voor dat mensen zich bij het ontwaken minder fit en energiek voelen. Landelijk geldt dit voor 39 procent van de respondenten.

14 procent van de Nederlanders probeert de slechtere nachtrust te compenseren door overdag ‘powernaps’ te houden, vaak gedurende de thuiswerkdag. In Flevoland geldt dit zelfs voor een kwart van de respondenten. In Zeeland en Limburg neemt slechts 9 procent vaker een powernap dan voor de coronacrisis.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}