Voorbeschouwing: NEC heeft wat recht te zetten tegen Hyballa's NAC

Voorbeschouwing: NEC heeft wat recht te zetten tegen Hyballa's NAC

NIJMEGEN – NEC wil zich vrijdag revancheren voor de zure nederlaag in Deventer. Op bezoek bij Go Ahead Eagles werd er met 2-1 verloren. Het driemanschap Meijer-Bogers-Gesthuizen wil graag bijblijven om de plekken die recht geven op het spelen van play-offs. De volgende horde hiervoor is NAC Breda, dat sinds enkele weken onder leiding staat van oud NEC-trainer Peter Hyballa.

Een keepersfout en een beslissing die niet iedereen bij NEC begreep, waren leidend voor het verlies van NEC afgelopen vrijdag. Hoewel NEC niet de betere was, was een 2-1 nederlaag zuur en onnodig. De tegengoal van Zian Flemming kwam te laat voor NEC, ondanks veel aandringen in de slotfase. "We waren in balbezit heel matig", sprak Gesthuizen bij FOX Sports, die vond dat zijn ploeg verdiend verloor. "In de eerste helft leverde dat nog niet zo veel kansen op voor Go Ahead. Na rust begonnen we wat ongelukkig omdat de keeper de bal losliet, maar we hebben aan de bal veel te weinig gebracht. We konden moeilijk onder hun druk uitspelen, terwijl we daar de hele week op hebben getraind. Daardoor kwamen we niet aan het voetballen. De goals van Go Ahead riepen we over onszelf af."

Tekst gaat verder onder de video.

NAC Breda

De gasten van aankomend weekend willen weer zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie, al lijkt het daar dit seizoen nog geen aanspraak op te maken. De geel-zwarten uit Breda, die deze week uitgebreid carnaval vieren in ut Kielegat, zijn terug te vinden op een voor NAC teleurstellende zesde plaats. Het enige hoogtepunt voor NAC was het behalen van de eerste periode, nota bene tegen NEC.  

Op 15 december van het vorige jaar werd er afscheid genomen van Ruud Brood, een andere oud-trainer van NEC (14/15). Na ‘tegenvallende resultaten’ nam de directie van NAC afscheid van de oefenmeester uit Gorinchem. Na het ontslag van Brood zette NAC onder zijn assistent Willem Weijs de weg omhoog weer in. In de wedstrijden er na verloor het slechts één keer en pakte het vijftien punten uit acht wedstrijden. Daarbij bereikte het twee weken terug de halve finale van de KNVB-Beker door AZ in eigen huis met 1-3 te verslaan. Of het een Peter Hyballa-effect is? De voormalig trainer van NEC werd op 3 februari aangesteld als hoofdtrainer bij NAC, waarna het niet meer verloor. Afgelopen vrijdag werd de wedstrijd in eigen huis met 1-0 gewonnen van Almere City FC door een benutte strafschop van Jan-Paul van Hecke.

Topscorers zijn middenvelder Arno Verschueren en spits Sydney van Hooijdonk. Beiden waren goed voor zes doelpunten. De spits, zoon van Pierre van Hooijdonk, had daar wel minder minuten voor nodig. Gemiddeld scoort de pas 20-jarige spits één goal per 188 minuten. Keeper Nick Olij is dit seizoen een moeilijk te passeren station. In 27 wedstrijden, die Olij allen keepte, kreeg de sluitpost slechts 28 doelpunten tegen en is na De Graafschap en SC Cambuur de minst gepasseerde keeper van de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen.

NEC

NEC leek op de goede weg terug, na twee overtuigende overwinningen. De nederlaag in Deventer zette de Nijmegenaren weer met beide benen op de grond. Een domper in een periode waar NEC een zwaar programma voor de boeg heeft. NAC is vrijdag de tegenstander, over twee weken staat de zware uitwedstrijd in Doetinchem tegen De Graafschap op het programma. Aanstaande vrijdag is een goed moment om te zien of NEC zich nog kan meten met de teams boven hen. Dit moet het doen zonder de geschorste Mart Dijkstra. De verdedigende middenvelder pakte afgelopen vrijdag zijn vijfde gele kaart van dit seizoen en is daarom automatisch één wedstrijd geschorst. Zijn plaats zal naar alle waarschijnlijk worden ingenomen door Tom Overtoom.

Eerder dit seizoen

De uitwedstrijd die gespeeld werd op vier oktober in, werd heel ongelukkig met 1-0 verloren door NEC. Het zorgde er voor dat NAC de eerste periode binnenhaalde. Matchwinner was Van Hooijdonk die in de 68ste minuut een schuiver buiten bereik van Branderhorst liet. NEC, dat de gehele wedstrijd de bovenliggende partij was, was niet meer bij machte om het NAC die wedstrijd moeilijk te maken en een gelijkspel uit het vuur te slepen.

De laatste keer dat beide teams samen in de Eerste Divisie speelden, was in seizoen 1992/1993. De thuiswedstrijd werd overtuigend met 4-0 gewonnen door goals van onder anderen Carlos van Wanrooy en Cees Lok. De uitwedstrijd, destijds gespeeld in het stadion aan de Beatrixstraat, werd met 2-1 verloren.

Arbitrage

Martin Pérez is aanstaande vrijdag de leidsman. De 32-jarige Helmonder zal worden bijgestaan door de heren Kleinjan en Nanninga. Vierde official is uit Oss afkomstige Bilal Sahiner. De Brabantse scheidsrechter Pérez floot NAC éénmaal dit seizoen; dat was in de openingswedstrijd van het seizoen bij FC Dordrecht. NAC won deze wedstrijd met 0-2 en Pérez gaf vier gele kaarten. De laatste keer dat NEC onder leiding stond van Pérez, was vorig seizoen op bezoek bij FC Twente. NEC verloor deze wedstrijd met 2 – 0 en zag Pérez middenvelder Paolo Sabak een rode kaart geven.

In samenwerking met onze mediapartner ForzaNEC.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}