Voorbeschouwing: Zo kan NEC de volgende bekerronde bereiken

Voorbeschouwing: Zo kan NEC de volgende bekerronde bereiken

NIJMEGEN – Terwijl NEC de smaak in de competitie te pakken heeft, wacht de Nijmegenaren dinsdag een bekertussendoortje. In de eerste ronde is Excelsior de tegenstander op Woudestein. De wedstrijd begint om 19.45 uur en stond vorig seizoen ook al op het programma in het bekertoernooi. Toen won NEC na verlenging met 2-3. We kijken naar hoe NEC dat kunstje kan herhalen.

Want een jaar geleden was Excelsior nog Eredivisionist. Beide teams gaven spelers rust, maar NEC maakte ondanks een matige fase in de competitie een prima indruk in Rotterdam. De ploeg van toenmalig trainer Jack de Gier kwam twee keer terug van een achterstand en nadat Excelsior met tien man was komen te staan, maakte Guus Joppen er in de verlenging 2-3 van. Daarvoor hadden Anass Achahbar en Sven Braken gescoord.

Tekst gaat verder onder de video.

Sindsdien is er veel veranderd, bij zowel Excelsior als NEC. Bij de Kralingers stond toen nog Adrie Poldervaart langs de lijn, nu is dat al een half jaar Ricardo Moniz. Onder de voormalig trainer van Red Bull Salzburg staat Excelsior nu op de vijfde plek in de Eerste Divisie, met maar één punt meer dan NEC. Wat dat betreft zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd. Een nadeel voor NEC is dat Excelsior 15 van de 20 behaalde punten in eigen huis pakte. Buitenshuis laat de ploeg het vaak afweten, al won Jong Ajax vrijdag nog met 1-3 op Woudestein. In topwedstrijden tegen Go Ahead Eagles (2-2), NAC Breda (2-1 verlies) en SC Cambuur (4-0) stelt Excelsior ook vaak teleur.

Excelsior is een ploeg met vrij veel ervaren spelers, zoals Luigi Bruins, Sander Fischer, Jeffry Fortes en keeper Alessandro Damen. We hebben alle doelpunten en tegendoelpunten van de Rotterdammers tot nu toe onder de loep genomen en daar valt het een en ander op. Zo moet je Excelsior absoluut geen ruimte gunnen op de vleugel. Net als NEC willen de Kralingers met voorzetten vanaf de zijkant gevaarlijk worden en dat lukt ze aardig. 11 van de 23 goals dit seizoen vielen uit een kopbal of schot uit een voorzet. Aan de andere kant toont het centrum van Excelsior zich bij tegengoals regelmatig erg zwak. 8 van de 22 tegentreffers vielen na een aanval door de as.

Kijkend naar andere statistieken valt op dat Excelsior relatief veel kansen creëert en vaak de bovenliggende partij is. Toch hebben de Rotterdammers gemiddeld gezien maar één procent balbezit meer dan NEC. Excelsior produceert wel meer schoten (gemiddeld 14,1 om 10,4) en schoten op doel (gemiddeld 7,1 om 5,7) dan NEC. Aan de andere kant hebben de Nijmegenaren minder schoten nodig om te scoren. De schotconversie (de verhouding goals/schoten) ligt bij NEC met 16,8 procent hoger dan de 13,6 procent van Excelsior. Het is voor NEC zaak om net als tegen Jong AZ compact te verdedigen, Excelsior geen ruimte te gunnen op de vleugel en in de aanval met snel combinatiespel, door de as of over de vleugel, de aanvallers te vinden. Dan valt er voor de Nijmegenaren best iets te halen.

Selectie

Het is mogelijk dat beide teams spelers rust geven in het bekertoernooi. Denk bij NEC bijvoorbeeld aan Bart van Rooij en Tom van de Looi, die tijdens interlandperiodes hebben doorgevoetbald. Excelsior kan in ieder geval geen beroep doen op de geblesseerde Siebe Horemans, Tobias Kleijweg en Thomas Verhaar. Bij NEC is zover bekend Norbert Alblas de enige geblesseerde. Excelsior - NEC is dinsdagavond te volgen op de radio via RN7 of met ons liveblog.

In samenwerking met onze mediapartner ForzaNEC.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}