Vraag naar woningen in Nijmegen blijft groter dan aanbod

Vraag naar woningen in Nijmegen blijft groter dan aanbod

NIJMEGEN – De ontwikkeling wat betreft woningen werd vorig jaar in Nijmegen opnieuw gekenmerkt door een grotere vraag dan aanbod. De stad Nijmegen blijft sterk groeien en dat is terug te zien in oplopende prijzen en wachttijden voor huizen.

Dat zegt een woordvoerster van de gemeente Nijmegen naar aanleiding van het nieuwsbericht dat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen in Nederland, in het eerste kwartaal van dit jaar fors is gedaald.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er zo’n 12.500 vergunningen afgegeven, ofwel ruim een kwart minder dan in het eerste kwartaal van 2018. Het is het laagste aantal in drie jaar tijd.

Minder grondverkopen dan gedacht

De realisatie van grondverkopen is in Nijmegen in 2018 achtergebleven bij de verwachting. Dat komt volgens de woordvoerster onder meer door een langer durende voorbereiding.

“Over de hele linie merken we dat de vraag is toegenomen en dat er sprake is van tekorten aan onder andere materieel en personeel (dus ook bij bouwbedrijven). Daar hebben wij als gemeente mee te maken bij bijvoorbeeld bouwrijp maken van nieuw te ontwikkelen gebieden. Dat duurt dus allemaal wat langer,” zegt de woordvoerster van Nijmegen. En ontwikkelaars hebben er volgens haar ook mee te maken als zij bouwplannen willen realiseren.

Nijmegen bouwt nog duizenden woningen

Nijmegen wordt ook in de nabije toekomst met deze problemen geconfronteerd, want in de komende jaren gaat de stad nog duizenden woningen bouwen in de Waalsprong en in Waalfront.  

Dat het aantal afgegeven bouwvergunningen in Nederland daalt, heeft mede te maken met het feit dat gemeenten in toenemende mate vergunningen weigeren. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de plannen niet duurzaam genoeg zijn.

De gemeente Nijmegen heeft niet zomaar een overzicht voorhanden van het aantal geweigerde vergunningen. Er zijn een heleboel verschillende redenen waarom een omgevingsvergunning wordt geweigerd.

Verscherpte duurzaamheidseisen

Ook de gemeente Heumen herkent de problematiek van stagnatie door de sterk stijgende bouwkosten. Een woordvoerder van de gemeente Heumen erkent dat dit mede komt door verscherpte duurzaamheidseisen. Overigens zegt de gemeente Heumen voldoende personeel in dienst te hebben die zich bezighouden met de ruimtelijke ordening en de uitvoering van woningbouwprojecten.  

De gemeente Berg en Dal zegt dat men niet achterligt met de woningbouwproductie. “Het feit van de stijgende inkoopprijzen is ons niet bekend, want wij bouwen tenslotte niet,” zo stelt een woordvoerster van Berg en Dal. Zij benadrukt dat haar gemeente zeker oog heeft voor duurzaamheid, “maar we stellen geen strenge duurzaamheidseisen”.   

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}