Vrijwillige brandweer hard op zoek naar extra vrijwilligers

Vrijwillige brandweer hard op zoek naar extra vrijwilligers

REGIO – De brandweer in de regio Nijmegen is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De vrijwillige brandweer kampt met uitval door vergrijzing en kan daarom nieuwe aanwinsten goed gebruiken. Extra mensen zijn hard nodig, omdat slechts een klein deel van het brandweerwerk in de regio door beroepsbrandweerlieden verzorgd wordt.

Opgepiept

Annemarie Koop legt uit dat ‘vrijwilliger’ eigenlijk niet de juiste term is voor het werk. De vrijwilligers zijn namelijk evengoed opgeleide brandweermannen en -vrouwen als de beroepsbrandweerlieden. Het verschil is dat de vrijwilligers naast hun taken bij de brandweer nog een gewone (fulltime) baan hebben. Ze zijn dus niet voltijd in dienst, maar worden opgepiept, al dan niet tijdens hun reguliere werk, en rukken dan uit als brandweer.

Tekst gaat verder onder de video.

Parttime brandweer

De vrijwilligers krijgen gewoon betaald voor het uitrukken en de oefentijden. "Parttime brandweerman of -vrouw zou eigenlijk een betere benaming zijn," vindt Koop. Ook de opleiding tot brandweervrijwilliger van twee jaar wordt gewoon gefinancierd. De vrijwilligers oefenen één vaste avond in de week, die wordt ook vergoed.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}