VVD en CU maken zich grote zorgen over drugscriminaliteit Gelderland

VVD en CU maken zich grote zorgen over drugscriminaliteit Gelderland

REGIO – De VVD en ChristenUnie in de Provinciale Staten van Gelderland maken zich grote zorgen over de wijze waarop de drugscriminaliteit in Gelderland wordt bestreden. Volgens het hoofd van de regionale recherche Guus Philips is er wat betreft de drugscriminaliteit nog nauwelijks sprake van een effectieve aanpak.

In een interview bij Omroep Gelderland zegt Guus Philips dat er bij de politie Oost-Nederland weldegelijk urgentie voor de aanpak van de drugscriminaliteit wordt gevoeld. “Intern is men echter nog altijd bezig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, en dat kost tijd,” zo stelt het hoofd van de regionale recherche.  

Jongeren geronseld door criminelen

VVD en ChristenUnie zeggen geschrokken te zijn van de uitspraken, want “de veiligheid van onze inwoners staat immers op het spel.” De twee partijen benadrukken dat ze al jarenlang aandacht vragen voor ondermijning en drugscriminaliteit.

“Niet alleen zien we een toename van het aantal dumpingen en XTC-laboratoria, maar ook de impact op de samenleving is groot. Jongeren worden geronseld om levensgevaarlijke klussen te doen voor de grote drugsbazen en worden op die manier meegezogen in de onderwereld. Daarnaast worden boeren benaderd om hun schuren te verhuren aan louche figuren,” zo zeggen Statenleden Frederik Peters (VVD) en Dirk Vreugdenhil (CU).

“Kennis over drugscriminaliteit ontbreekt”

Ze noemen het zeer teleurstellend dat één van de belangrijkste partners in de strijd tegen de criminaliteit zich na al die jaren nog steeds nauwelijks bewust lijkt te zijn van de immense problematiek. “En dat structuren ontbreken om tot een eenduidige aanpak te komen, cruciale informatie niet wordt opgevolgd, en kennis op het terrein van drugscriminaliteit ontbreekt," aldus Peters en Vreugdenhil.

De opmerkingen vanuit de politie kunnen volgens hen daarnaast worden opgevat als een open en onwenselijke uitnodiging naar de onderwereld om vooral naar Gelderland te komen.

'Geen Brabantse toestanden'

Ze wijzen er op dat de provincie al sinds 2016 de strijd tegen de criminaliteit ondersteunt met mensen, kennis en met geld. “Als Provinciale Staten hebben we steeds aangedrongen op een eenduidige en krachtige aanpak om ‘Brabantse toestanden’ te voorkomen,” zeggen VVD en CU.

Inmiddels hebben VVD en ChristenUnie vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van de provincie, het college van Gedeputeerde Staten.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}