Waaljutters verzamelen 61 duizend kilo afval

Waaljutters verzamelen 61 duizend kilo afval

De Waaljutters hebben de afgelopen drie jaar maar liefst 61.000 kilo zwerfafval verzameld. Het afval is op zo'n 180 kilometer Waaloever verzameld door vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen, die 1 à 2 keer per jaar opruimen. Het afval was anders terechtgekomen in zee, waar plastic afval veel schade toebrengt aan het zeeleven.

De Waaljutters gaan ook volgend jaar door. Inmiddels zijn er ook Maas-, Rijn- en Lingejutters actief in Gelderland. De provincie, acht Gelderse gemeenten en milieuorganisaties hebben een verklaring ondertekend, waarin zij beloven bij te dragen aan schone rivieroevers.

'Opruimen is nodig'

Gedeputeerde Josan Meijers van de provincie: 'Alle grote rivieren stromen door Gelderland. Ik roep alle riviergemeenten op om bij dit initiatief aan te sluiten.' Opruimen is nodig, omdat nieuw afval aanspoelt met hoogwater. Maar om te komen tot een effectieve aanpak is inzicht nodig in de
samenstelling van het afval.

Daarom is een groot onderzoek gestart naar rivierafval in de uiterwaarden. Vrijwilligers verzamelen informatie voor dit wetenschappelijk onderzoek.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}