‘Waarom doet gemeente Heumen niets met waterkrachtcentrale?’

‘Waarom doet gemeente Heumen niets met waterkrachtcentrale?’

HEUMEN – De Werkgroep Windmolens A73 vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Heumen niets doet met de mogelijkheid om een waterkrachtcentrale te ontwikkelen bij de sluis tussen Grave en Nederasselt. Dat zei woordvoerder John van Oppen van de actiegroep zondagmiddag in het actualiteitenprogramma Studio de Streek voor de radio van RN7.

Volgens de Technische Universiteit Delft en ingenieursbureau Haskoning kan zo’n waterkrachtcentrale mogelijk stroom leveren voor 20.000 huishoudens, zo zei Van Oppen in de uitzending.

Openbrief tegen grote hoogte windmolens

“De gemeente gaat in haar plannen voor een energietransitie volledig voorbij aan de mogelijkheid om een waterkrachtcentrale te realiseren. En dat terwijl al in 2008 is geconstateerd dat dit mogelijkheden biedt,” aldus Van Oppen.

De Werkgroep Windmolens A73 heeft onlangs in een openbrief geprotesteerd tegen de grote hoogte van de geplande windmolens, die moeten komen tussen het kanaal en de A73. Van Oppen zegt honderden reacties te hebben gehad, voor het merendeel van mensen die het met de werkgroep eens zijn.   

De Werkgroep heeft tot 3 juni de tijd om een zienswijze (bezwaarschrift) in te dienen tegen de plannen van de gemeente om windmolens te plaatsen. Van Oppen vindt dat men van de gemeente maar heel weinig tijd heeft gekregen om een zienswijze in te dienen. “Maar we zullen zeker met een zienswijze komen,” zo zegt hij.

Windenergie niet de enige manier

Van Oppen zegt dat de werkgroep, die inwoners vertegenwoordigt uit de wijk Jachthuis in Heumen, niet per definitie tegenstander is “van windmolens in onze achtertuin”. De werkgroep is met name wel tegen het tempo dat de gemeente aan de dag wil leggen en het feit dat men zegt dat er slechts één locatie in de hele gemeente geschikt is voor windmolens.

“Windenergie is echt niet de enige manier om duurzame energie op te wekken. Er zijn allerhande technologische ontwikkelingen gaande,” aldus Van Oppen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}