Weinig nieuwe maatregelen rondom oud & nieuw

Weinig nieuwe maatregelen rondom oud & nieuw

REGIO – Met uitzondering van Nijmegen nemen de gemeenten in de regio geen nieuwe maatregelen rondom oud & nieuw. De afgelopen jaren is er bijvoorbeeld regelmatig gepraat over vuurwerkvrije zones, maar Druten, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen en Overbetuwe voeren tijdens de jaarwisseling in grote lijnen dezelfde maatregelen uit als altijd.

Alleen in de gemeente Nijmegen wordt op vrijwillige basis een aantal vuurwerkvrije zones gecreëerd. De gemeenteraad van Nijmegen heeft hierover onlangs een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.

Zoals elk jaar zorgen de gemeenten ervoor dat onder andere prullenbakken, kledingcontainers en brievenbussen worden afgesloten of verwijderd. Toch hebben de gemeenten in de regio gezamenlijk elke oud & nieuw vele tienduizenden euro’s schade.

'Slechts' 4 mille schade

In Berg en Dal was er vorig jaar ‘slechts’ 4.000 euro schade aan gemeentelijke eigendommen. Dat was lager dan in vorige jaren en is veel minder dan in andere vergelijkbare gemeenten.

Druten en Wijchen houden een actie met vuurwerkafval. Zo kan (niet ontbrand) vuurwerk worden ingezameld en degene met het meeste vuurwerk maakt kans op een prijs. Het bureau Toezicht en Handhaving van de gemeenten Druten en Wijchen zetten in samenwerking met de politie extra in op vuurwerkoverlast.   

Geen mankracht voor vuurwerkvrije zones

In de gemeenten Beuningen en Overbetuwe zijn vuurwerkvrije zones nooit een onderwerp geweest. Ook niet in Wijchen en Druten. Beide gemeenten zijn van mening dat handhaving in vuurwerkvrije zones geen zin heeft, als daarvoor geen extra mankracht kan worden vrijgemaakt.

De gemeente Wijchen is wel blij met het initiatief van de bewoners in het dorp Leur. In het kleine dorp is op vrijwillige basis een vuurwerkvrije zone. Volgens de gemeente Wijchen is dit een mooi voorbeeld van een goed werkend burgerinitiatief.  

Ook Berg en Dal kent dit jaar een bewonersinitiatief voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone. De bewoners van de Hobbemaweg in Groesbeek stellen zo’n zone in en worden door de gemeente met bebording ondersteund.

Oud & nieuw moet een feest zijn

De gemeente Overbetuwe gaat dit jaar weer vuurwerkbrillen en lonten uitdelen, vooral bedoeld om de inwoners bewust te maken van de risico’s.

De gemeente Beuningen doet nadrukkelijk een oproep aan de inwoners om er een feest van te maken. Ook de andere gemeenten komen met soortgelijke oproepen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}