Wel degelijk wapens in woning ‘president’ Lato in Afferden

Wel degelijk wapens in woning ‘president’ Lato in Afferden

AFFERDEN – De politie van Druten heeft in december 2017 bij een controle in de woning van Festim Lato in Afferden twee handvuurwapens en een nepwapen aangetroffen. De politie heeft volgens burgemeester Corry van Rhee van Druten aanhoudingen verricht en de wapens in beslaggenomen en later vernietigd.

Festim Lato is de onlangs vermoorde zogenoemde ‘president’ van de door geen enkel land erkende republiek Chameria. Hij huurde een woning aan de Kerkdam in Afferden.

Volgens burgemeester Van Rhee is bij de gemeente niets bekend over automatische wapens in de woning, zoals dagblad de Telegraaf schreef. Zij ontkent ook dat er sprake was van een leger in opbouw bestaande uit Kosovaarse militairen, zoals in de Telegraaf stond.  

“Geen militair trainingskamp”

In antwoord op raadsvragen van Dorpslijst Afferden zegt Van Rhee dat het beeld dat de Telegraaf heeft geschetst niet klopt. Van Rhee: “In het dagblad komt naar voren dat de gemeente alles wist en niets deed. Dat er een militair trainingskamp was en er continue zwaar bewapende militairen rondliepen. Dat beeld klopt niet.”

De gemeente voerde in februari 2018 een controle uit bij de woning aan de Kerkdam, omdat er meer mensen zouden wonen dan was toegestaan. Er zijn toen mensen aangetroffen van Albanese of Griekse afkomst die naar eigen zeggen aanwezig waren om te gaan demonstreren in Den Haag.

Geen informatie over moordonderzoek

Deze mensen verbleven slechts tijdelijk in de woning en hadden naar eigen zeggen hun woonplaats in Albanië, aldus de burgemeester. Volgens haar zijn deze personen destijds weer vertrokken en sindsdien niet meer gezien in de gemeente Druten.

Het stoffelijk overschot van de Albanese politicus werd ruim drie weken geleden aangetroffen langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarom valt het moordonderzoek onder de politie Midden-Nederland.

Die hebben er volgens een woordvoerder een onderzoeksteam opgezet van een groot aantal rechercheurs. In het belang van het onderzoek wil de politie nog niets naar buiten brengen. Of men uitgaat van een politieke moord of anderszins, daar wil men nog niets over zeggen, zegt de woordvoerder dinsdagmiddag.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}