Wethouder Frings verwacht weerstand, maar ook veel animo Skaeve Huse

Wethouder Frings verwacht weerstand, maar ook veel animo Skaeve Huse

NIJMEGEN – De realisatie van de Skaeve Huse, woningen voor personen die niet te handhaven zijn in hun omgeving, in Dukenburg en Nijmegen-Noord, komt steeds dichterbij. Toekomstige bewoners kunnen hier tot rust komen en zorg krijgen. 

Voor beide locaties wordt rond de zomer een inloopbijeenkomst georganiseerd om de concrete plannen voor omwonenden toe te lichten.

Hoewel het volgens het Eindhovens Dagblad in Eindhoven moeilijk was personen bereid te krijgen om in te trekken in dergelijke zorgwoningen, voorziet wethouder Frings in Nijmegen hierin geen problemen.

Veel weerstand verwacht in Nijmegen

Skaeve Huse zijn woningen bedoeld voor mensen die in hun omgeving zware overlast veroorzaken en zorgbehoevend zijn. Dergelijk personen zijn vaak moeilijk te huisvesten vanwege drank- of drugsverslavingen. Met de huisvesting van deze personen in Skaeve Huse wordt de overlast een halt toegeroepen. De Skaeve Huse, eenvoudige en vrijstaande containerwoningen, worden geplaatst in een afgelegen gebied. Door weinig externe prikkels zouden bewoners tot rust moeten komen.

In 2017 werd het eerdere bestemmingsplan voor Skaeve Huse in Dukenburg vernietigd, omdat een beroep van een naastgelegen boomkweker gegrond was verklaard. In het nieuwe bestemmingsplan is rekening gehouden met bezwaren van omwonenden. Met dit bestemmingsplan wil de gemeente Nijmegen aan de Stadbroekseweg in Dukenburg acht zorgwoningen realiseren. Naast locatie Dukenburg heeft het college besloten om voor de locatie Stationstraat in Nijmegen Noord ook een omgevingsvergunning in te dienen. Het gaat hier om vijf zorgwoningen en één begeleiderswoning. 

Om de plannen verder toe te lichten aan omwonenden wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd. Voor beide locaties is inspraak mogelijk. Wethouder Frings verwacht veel weerstand. Toch is de ambitie dat in 2020 de woningen geplaatst kunnen worden.

Bewoners voor Skaeve Huse  

In het Eindhovens Dagblad verscheen afgelopen april in een artikel dat twee jaar na dato er nog steeds drie van de twaalf Skaeve Huse in Eindhoven leegstaan. Dit omdat er vanuit mogelijke bewoners weinig animo is om te verhuizen naar de kleine woningen. De gemeente laat weten dat dit in Nijmegen geen probleem zal vormen, omdat er meer dan genoeg mogelijke bewoners zijn voor de Skaeve Huse. Zij leven nu veelal op straat. Deze locaties voldoen aan alle eisen om de huisvesting voor hen mogelijk maken. Wethouder Frings voorziet ook geen problemen bij het vinden van bewoners. “Hierover is uitgebreid met zorginstellingen gesproken.” Daarnaast geeft hij aan dat het fijn is dat deze doelgroep eindelijk gehuisvest kan worden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}