Wethouder: “Gemeente zorgt ervoor dat sportclubs niet omvallen door coronacrisis”

Wethouder: “Gemeente zorgt ervoor dat sportclubs niet omvallen door coronacrisis”

NIJMEGEN – Sportclubs in Nijmegen hoeven niet om te vallen als gevolg van de coronamaatregelen. Dat zegt wethouder Bert Velthuis (SP) woensdagavond. De gemeente inventariseert momenteel de financiële gevolgen bij sportverenigingen.

Redelijkheid

Samen met de club wordt bekeken hoe groot de financiële tegenslag is in verhouding met de financiën in de twee voorafgaande jaren. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel van de achterstallige huur voor de accommodatie wordt kwijtgescholden door de gemeente. Clubs hoeven niet om te vallen. “Als een sportclub op omvallen staat door de coronamaatregelen, dan gaan we ze als gemeente volop steunen”, zegt Velthuis. “Maar er zijn ook sportclubs die wél reserves hebben. Ik merk dat de clubs heel redelijk zijn in hoe ze met de problematiek omgaan. Diezelfde redelijkheid probeer ik zelf ook ter tafel te brengen. Clubs moeten wel eerst beroep doen op andere bestaande financiële regelingen. Daarna kijken we wat wij als gemeente nog kunnen en moeten doen.”

Duidelijkheid voor 2021

Of en hoeveel geld er in 2021 nodig gaat zijn om clubs bij te staan, is nog niet duidelijk, hoewel er in de gemeenteraad wel de behoefte is aan duidelijkheid daarover. "Kleine verenigingen worden het hardst geraakt door de coronacrisis", zegt Jouke Osinga (GroenLinks). "Daarom moeten we hen voor komend jaar duidelijkheid geven over de ondersteuning die we kunnen bieden." Velthuis: "We zitten er voor 2021 op dezelfde manier in.”

Extra steuntje

Kleinere sportverenigingen kunnen mogelijk een extra steuntje tegemoet zien, zegt Velthuis. “Er is zo’n 70.000 euro over aan subsidies voor sportevenementen die niet hebben kunnen plaatsvinden. Daardoor kunnen we kleinere sportverenigingen die door corona in de problemen zijn gekomen nog een beetje bijstaan. Dat gaat niet om hoge bedragen, eerder in de orde van duizend tot zesduizend euro per vereniging.”

Reclame

Rachid El Hafi (D66) ziet in het toelaten van meer reclame bij de clubs een mogelijkheid voor de clubs om meer inkomsten te genereren. “Daar bestaan nu veel restricties voor. Als we nu voor een ontheffing kunnen zorgen die meer vrijheden biedt, kunnen de clubs meer inkomsten genereren met sponsoring. Dat is geld wat ze niet van de gemeente hoeven te krijgen en de inwoner dus belastinggeld bespaart.” Velthuis geeft aan dat dit bij zijn verantwoordelijke collega-wethouder aan te kaarten. “Daar ga ik mijn best voor doen, want ik vind het wel een goed idee. Maar er zijn natuurlijk wel regels die blijven gelden. Hoe dan ook moeten we alles doen om sportclubs te helpen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}