Wethouder: 'RV De Waal moet aantonen dat botenhuis in te passen is; niet op wachten met watersportcentrum'

Wethouder: 'RV De Waal moet aantonen dat botenhuis in te passen is; niet op wachten met watersportcentrum'

NIJMEGEN – Roeivereniging (RV) De Waal moet zelf middels onderzoeken aantonen dat het mogelijk is om een drijvend botenhuis te plaatsen in de nevengeul van de Waal zonder andere watersportverenigingen onder verschillende omstandigheden in de weg te zitten. Dat zegt wethouder Noël Vergunst.

Vergunst (GroenLinks) reageert op vragen van raadsfracties of er niet alsnog plaats gemaakt kan worden voor het botenhuis naast het geplande watersportcentrum de Bastion.

Drijvend botenhuis

RV De Waal stapte in 2017 uit het langlopende plan om één watersportcentrum te bouwen op Veur-Lent voor zes watersportverenigingen, omdat zij problemen voorzag met de toegankelijkheid voor oudere leden. Sindsdien probeert de vereniging voor elkaar te krijgen dat ze blijvend een drijvend botenhuis mogen plaatsen op de nevengeul de Speigelwaal. Vorige week liet RV De Waal weten de financiën hiervoor rond te hebben en een vergunning te hebben kunnen krijgen bij Rijkswaterstaat. Inmiddels is de gemeenteraad echter toe aan het vaststellen van een bestemmingsplan waarin enkel rekening gehouden wordt met het watersportcentrum, en niet met het botenhuis van RV De Waal.

Hoop

Veel fracties in de Nijmeegse gemeenteraad hopen dat het toch mogelijk wordt voor RV De Waal om zich aan de nevengeul te vestigen. ‘Watersporten door burgers is een gemeenschappelijk belang en een uitdaging die we solidair moeten aangaan’, vindt Will Reichgelt (50Plus). ‘Ik vind dat van het college gevraagd mag worden dat te faciliteren.’ Reichgelt stelt voor om het botenhuis aan de zuidzijde te plaatsen, bij het Bastion, in plaats van op de locatie van het voormalige dakdekkersbedrijf Wijers. ‘Dan heb je ook niet zo’n groot botenhuis nodig.’ Ook VoorNijmegen.NU en Stadspartij DNF geven aan te hopen dat er plek voor RV De Waal ingeruimd kan worden.

‘Niet verder vertragen’

Wethouder Vergunst is echter duidelijk over de zaak: in het voorliggende bestemmingsplan is en wordt geen rekening gehouden met RV De Waal, want dat zou een langlopend proces nog verder vertragen. ‘Dat kan ik niet meer verkopen aan de vijf overgebleven deelnemende verenigingen die het Bastion gaan betrekken. Het is ondanks onze vele inspanningen niet gelukt om RV De Waal aan boord te houden voor het Bastion, maar dat is een keuze die zij zelf gemaakt hebben. Daarna zijn we verder gegaan met de vereiste procedure zonder hen. Politiek is ook keuzes maken, en het realiseren van dit watersportcentrum is nu onze keuze. Met een botenhuis is geen rekening gehouden. Dat gaan we ook niet opnieuw onderzoeken, want dat levert maanden vertraging op. Het is aan RV De Waal zelf om nu door middel van onderzoek aan te tonen dat het botenhuis in te passen is in de omgeving zonder de andere watersportverenigingen in de weg te zitten, ook bijvoorbeeld in situaties van langdurige droogte als het waterpeil daalt. Zij kunnen via de normale weg een aanvraag indienen, en dat zullen we beoordelen.’

Grimmig

Frank Jasper (Gewoon Nijmegen) is ongelukkig met de opstelling van de gemeente ten opzichte van de roeivereniging. ‘Het heeft er alle schijn van dat deze partij aan de praat gehouden is, net zo lang totdat het te laat was. Dat is een manier van werken die mij niet zo bevalt. Ik bespeur ook zeker wat elitair gedrag van de andere verenigingen ten opzichte van RV De Waal.’ Reichgelt noemt de opstelling van Vergunst naar de roeivereniging toe ‘grimmig’. Jean-Paul Broeren (Stadspartij DNF): ‘Het kan niet zo zijn dat er geen medewerking verleend wordt vanwege oud zeer om het Bastion.’ Jasper vindt dat de wethouder wat al te voortvarend het bestemmingsplan er doorheen probeert te drukken. ‘We zijn er wel al acht jaar mee bezig, hoor’, zegt Vergunst. ‘Tot aan 2017 deden ze nog mee.’ ‘Wanneer je acht jaar bezig met dit geheel en je hoort van RV de Waal dat hun plan klaar is, dan is dat beetje langer geen probleem’, vindt Jasper.

Huurverplichtingen verenigingen

Nu de plannen verder ophouden creëert veel onzekerheid voor de verenigingen die het Bastion willen gaan betrekken, zegt de wethouder. Daarmee neemt hij desgevraagd geen voorschot op de effecten van de huidige coronacrisis op de financiën van de watersportverenigingen in kwestie. ‘Ik hoor geen signalen dat deze verenigingen door de huidige omstandigheden niet aan hun huurverplichtingen zullen kunnen voldoen in de toekomst, en daar ga ik ook niet over speculeren. Ik ga ervan uit dat het sporten na de crisis gewoon weer doorgaat. Wij werken nu ook door. Er wordt gewoon gebouwd.’

Debat voor besluit

Het onderwerp zorgt voor dusdanig veel discussie, dat de gemeenteraad op initiatief van een aantal fracties zal gaan debatteren over de vaststelling van het bestemmingsplan in plaats van slechts te stemmen of het als een hamerstuk te behandelen.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}