Wijchen gaat grote Amerikaanse eikenbomen kappen

Wijchen gaat grote Amerikaanse eikenbomen kappen

WIJCHEN – Een aantal grote Amerikaanse eikenbomen bij drie woningen langs de Kasteellaan in Wijchen worden gekapt, omdat ze te veel overlast veroorzaken. De bewoners hebben de gemeente herhaaldelijk gevraagd om maatregelen te nemen. Het college van B&W heeft nu besloten om een vergunning aan te vragen voor het kappen van de bomen.

Oorspronkelijk ging het om acht grote bomen, maar enkele exemplaren mogen toch blijven staan. De afgelopen jaren waren er al twee bomen gekapt, aangezien die schade en gevaar veroorzaakten.

Woongenot ernstig aangetast

De Amerikaanse eiken produceren volgens de bewoners bijzonder veel eikels, dopjes en vallende bladeren. Dat veroorzaakt verstoppingen in dakgoten en gladheid voor wandelaars en fietsers. De gladheid komt door groene aanslag van algen.

Ook komt het trottoir omhoog door wortelopdruk, wat gevaar oplevert voor mensen met rollator, rolstoel of kinderwagen. Daarnaast is er overlast in de vorm van overhangende takken in tuinen.

De bewoners hebben er in het najaar steeds veel werk aan om alle eikels en bladeren op te ruimen. Ze vinden de overlast zo groot dat het woongenot ernstig wordt aangetast.

“Kappen is gerechtvaardigd”

Volgens het college zijn de grote eikenbomen zeker waardevol en wil men dat soort bomen in principe juist graag in stand houden. Bovendien zijn de bomen redelijk gezond en bestaat de overlast vooral uit natuurlijke verschijnselen. In dit geval is de overlast echter zo groot dat “kappen gerechtvaardigd is”.   

Helaas liggen er onder het trottoir van de Kasteellaan veel kabels en leidingen, waardoor er weinig ruimte is voor het planten van nieuwe bomen. Toch gaat de gemeente proberen om weer enkele nieuwe bomen aan te planten.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}