Wilgen knotten en bloembollen planten tijdens Natuurwerkdag

Wilgen knotten en bloembollen planten tijdens Natuurwerkdag

REGIO – Op de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 2 november vindt in de regio Nijmegen een groot aantal activiteiten plaats, waarbij vrijwilligers de natuur een handje helpen. Op minstens tien locaties worden onder meer bloemen aangeplant, bomen en struiken uitgedund, en bijvoorbeeld dichte begroeiing rondom water weggehaald.

Zaterdag 2 november is de grootste landelijke vrijwilligersdag in het groen. Zo wordt het parkbos op Landgoed Mookerheide door vrijwilligers aangekleed met bloembollen. Van 10.00 tot 13.00 uur plant een grote groep vrijwilligers bloembollen van de wilde hyacint.

Volgens de organisatoren van Natuurmonumenten is dat een hele klus. “Met schop en schepjes gaan we er voor zorgen dat de insecten in het voorjaar helemaal blij worden van de mooie paars-blauwe bloemen,” aldus Natuurmonumenten. Men verwacht veel deelname van kinderen en hun ouders.

Monumentale wilgen knotten

Aan de Binnenweg in Ewijk staan monumentale wilgen die een knotbeurt nodig hebben om te overleven. Men hoopt op deelname door maximaal 25 volwassenen. De organisatie heeft gereedschap klaarstaan en de vrijwilligers krijgen instructie en begeleiding. De werkzaamheden staan gepland van 10.00 tot ongeveer 14.00 uur.

Tijdens de Natuurwerkdag worden in Malden-Zuid 1500 stinsebollen langs struinpaden en bossingels geplant. Dat gebeurt vanaf 9.30 tot 15.00 uur. Er zijn ook heggen om te ‘buigen’.

Een paar jaar geleden zijn nieuwe heggen geplant, die nu zijn uitgegroeid en omhoog stekende ranken hebben gevormd. Deze worden in drie lagen in de heg 'gebogen', zodat een ondoordringbare heg ontstaat. Na het buigen worden de heggen bijgeknipt.

Laantje opknappen

Op Landgoed de Heerlijkheid in Hemmen gaan vrijwilligers een laantje opknappen aan de rand van het bos, waardoor er weer uitzicht ontstaat op de manege van Hemmen en haar landerijen met paarden.

Struiken worden uitgedund, zodat die weer kunnen uitlopen, en jonge bomen die spontaan zijn gegroeid, worden opgeruimd. De werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf 9.00 uur ’s ochtends en men heeft plaats voor 15 volwassenen en 5 kinderen. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}