Wind in Wijchen mag volgende stap zetten voor windenergie

Wind in Wijchen mag volgende stap zetten voor windenergie

WIJCHEN – Wind in Wijchen heeft groen licht gekregen om door te gaan met het project om windmolens te plaatsen naast industrieterrein Bijsterhuizen. Dat kondigden wethouder Titus Burgers en mede-oprichter van Wind in Wijchen Pim de Ridder aan. Wind in Wijchen mag nu door naar fase twee: de bouw- en ontwikkelingsfase.

Wethouder Burgers noemt de goedkeuring “een stap die met zorgvuldigheid genomen is”. Het plan van Wind in Wijchen is geheel volgens de gedragscode van de gemeente. In deze code wordt onder andere vastgelegd hoe gecommuniceerd moet worden met omwonenden en belanghebbenden. In de code worden daarnaast een aantal technische specificaties genoemd.  

Tekst gaat verder onder de video.

Gedragscode

Wind in Wijchen heeft ook een vervangend plan om in plaats van drie kleine, twee hogere windmolens te plaatsen. Deze wekken samen meer energie op de drie kleine turbines, maar vallen niet onder de gedragscode van de gemeente omdat ze te hoog zijn. Echter,  de mogelijkheid bestaat dat de code aangepast wordt aan de hand van een komende evaluatie. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe mogelijkheden, maar ook tot nieuwe projectontwikkelaars. Wind in Wijchen is tot nu toe de enige projectontwikkelaar met concrete plannen.

Bouwvergunning

De goedkeuring voor de eerste fase betekent niet dat Wind in Wijchen nu vrij spel heeft. De bouwvergunning moet nog aangevraagd worden, en dat kan roet in het eten gooien. Ook is er een tweederde meerderheid nodig van de 25 huishoudens die binnen een straal van één kilometer van de bestemming af wonen, willen de windmolens gerealiseerd worden. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}