Windmolens bij Weurt: geen bezwaar vanuit Beuningen

Windmolens bij Weurt: geen bezwaar vanuit Beuningen

BEUNINGEN – In de gemeenteraad van Beuningen werd dinsdagavond bekend dat men geen zienswijze gaat indienen bij de provincie met betrekking tot de geplande windmolens bij Weurt. Ook ziet het college af van een milieueffectrapportage, ofwel MER, over de windmolens.

Wethouder Piet de Klein gaf donderdag tekst en uitleg bij het besluit.

Geen noodzaak

De Klein noemde dat de gemeente al een reactie heeft gegeven op het voorgestelde windmolenparkontwerp. Daarin vroeg de gemeente aan de provincie: “Is het wel of niet nodig dat er een vrije MER (Milieueffectrapportage, red.) plaats moet vinden?” De provincie gaf als antwoord dat het niet nodig is omdat zijzelf al onderzoek hebben gedaan naar geluidsoverlast en slagschaduw, en dat valt allemaal binnen de wettelijke voorschriften. De Klein ziet daarom ook geen reden voor een nieuwe vraag vanuit de gemeente: “Wij vinden het niet noodzakelijk om een zienswijze in te dienen om het zienswijze indienen, dan ben je elkaar een beetje aan het werk aan het houden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Sebastiaan Mulleners

Het terrein waar de windmolens moeten komen te staan.

Zwak argument

Frans Houben, fractievoorzitter van Groenlinks in Beuningen en indiener van de motie op dinsdagavond, volgt de redenering van het college niet helemaal: “De wethouder zegt dat hij er weinig voor voelde om naar andere overheden zienswijzen in te dienen. Dat vind ik niet een heel sterk argument. Want er zijn genoeg overheden, zeker ook als het om windenergie gaat, die dat wel doen.” Ook vraagt Houben zich af of er misschien andere redenen zijn om geen MER aan te vragen: “Misschien dat hij bang is dat de goede relatie met de provincie of met de gemeente Nijmegen erdoor geschaad wordt. Ik weet het niet.”

Tekst gaat verder onder de video.

Raad van State

Op dit moment lijkt er nog weinig aan de situatie te veranderen. Maar als er toch onvoorziene overlast wordt ervaren nadat de windmolens in werking treden, kan de gemeente alsnog naar de Raad van State als het aan De Klein ligt: “Ik heb begrepen dat er meerdere inwoners van Weurt wel een zienswijze in gaan dienen. [...] Mocht er dan toch nog iets zijn waar niemand aan gedacht heeft, maar wel een aantal inwoners van Weurt, dan is er in ieder geval een Raad van State zaak. Dan zal de Raad van State uiteindelijk het besluit nemen of de realisatie wel of niet door kan gaan.” 

Groenlinks-fractievoorzitter Houben ziet dit anders, en geeft aan dat door het niet indienen van een zienswijze met het verzoek om een MER, de gemeente een eventueel beroep bij de Raad van State verspeelt, mochten de windmolens toch anders uitpakken dan het college nu gelooft.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}